Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

A főváros tenné rendbe a reptéri taxibizniszt

2005.02.18. 15:17
Átvenné a főváros a repülőtéri taxiállomást a Budapest Airport Rt-től, a ferihegyi társaságot ugyanis versenyhivatali szankciók fenyegetik az ügyben, tudta meg az InfoRádió. Versenyfutás folyik a nemrég meghirdetett reptéri minibusz-szolgáltatásért is: az üzemeltetés után érdeklődik többek között a Volánbusz és a Széles Gábor nevével fémjelzett VT Transmann is.

Az InfoRádió értesülései szerint tárgyalások kezdődtek a Budapest Airport Rt és a Fővárosi Önkormányzat között a reptéri taxiállomások átadásáról. A ferihegyi társaság azért szabadulna meg a korábban nagy vitákat kavaró reptéri taxiktól, mert december 31-én járt le az a versenyhivatal által kijelölt határidő, amíg rendezni kellett volna a kérdést. A drosztokhoz tartozó pufferparkolók létrehozásához és megfelelő szintű üzemeltetéshez szükséges többi beruházás azonban túl drága a ferihegyi cégnek.

Rusznák Imre, a Fővárosi Önkormányzat kereskedelmi bizottságának elnöke az InfoRádiónak elmondta, hogy amíg a tárgyalások folynak az ügyben, addig nem nyilatkozik. A Budapest Airport sem válaszolt az ügyben feltett kérdésekre.

A főváros a belvárosban sem tud rendet tenni

A jelenlegi rendszer szerint az Airport taxi és a Tourist taxi kivételezett helyzetben van a reptéri drosztokon. A többi taxiscég is bemehet a terminálhoz, ám csak telefonos rendelésre. Ezért látni a reptérhez vezető út melletti mezőkön általában több tucatnyi várakozó taxit. A versenyhivatal szerint ez a helyzet nem elfogadható.

A megkérdezett taxiscégek vezetői szerint a főváros belépésével sem változna a helyzet, mert a hatóság a belvárosi drosztokon sem tud rendet tartani. Ráadásul az A és a B terminál érkezési oldala közül az utóbbi a vecsési önkormányzathoz tartozik, ahol nem hatályos sem a drosztrendelet, sem a hatósági taxiár.

Veres István, a Citadella-terasz kapcsán ismertté vált vállalkozó, a Tourist taxi korábbi tulajdonosa, jelenleg tanácsadója az InfoRádiónak elmondta, hogy a főváros nem terjeszkedhet Pest megyei területekre, ezért más megoldást kell keresni.

Minibusz-szolgáltatást is pályáztatnak

A taxikérdés rendezését bonyolítja, hogy a Budapest Airport nemrég pályázatot írt ki a minibusz-szolgáltatás üzemeltetésére. Értesülések szerint a 200 millió forintos bankgaranciát, és egy hozzávetőleg 50 darabos új járműparkot kívánó üzlet után érdeklődik többek között a Volánbusz vagy a Széles Gábor nagyvállalkozó nevével fémjelzett VT Transmann is.

Csakhogy egyelőre nem tisztázott, hogy a minibusz-szolgáltatás mennyire számít személyfuvarozásnak, azaz taxiszolgáltatásnak, és a jövőben hogy érinti a szektort például a főváros által bevezetendő fix hatósági tarifa, vagy akár éppen a drosztrendelet.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!