Miklós
-7 °C
4 °C

Luxuslakópark lesz a rózsadombi SZOT-szállóból

2005.03.08. 16:08
Százlakásos luxuslakópark lesz a Dunára néző rózsadombi egykori SZOT-szállóból. A Globex-botrány kirobbanása óta félkészen álló épületre még egy emeletet húzna a tulajdonos. A neves építészeket tömörítő Fővárosi Tervtanács tiltakozik az ötlet ellen.

Jogerős építési engedéllyel rendelkezik a volt SZOT-szálló félig kész épületének hasznosítására egy befektetői csoport, értesült az Info Rádió.

Horváth Csaba II. kerületi polgármester a rádiónak elmondta, 15 éve a város szégyenfoltja a SZOT-szálló hatalmas, csonka épülete, ezért a város érdeke az, hogy valami történjen végre, és valami szebb épüljön az épület helyére.

A Fővárosi Tervtanács tetszését azonban nem nyerte el a befektető által ismertetett luxuslakások terve. Az elképzelés az Info Rádiónak nyilatkozó Skardelli György építész szerint egyrészt felvet egy morális kérdést is, hogy Budapestnek egy ilyen kitüntetett helyén elképzelhető-e egy magánlakásokból álló együttesnek a létrejötte. Hiszen, érvelt Skardelli, az eredetileg odaszánt SZOT-szálló is közösségi épület lett volna.

Akár csúnya, akár nem

Az építész szerint a lakóház terve szemben áll "egyfajta józan gondolkodással is", azaz hogy megvalósulás esetén gyakorlatilag "egy óbudai szalagház méretű valami" kúszna fel a budai hegyoldalra. A tervekben az szerepelt, hogy a jelenlegi épületre még plusz emelet is kerülne, ami éppen ellentétes a Tervtanács elképzeléseivel.

Skardelli György az Info Rádiónak elmondta, éppen hogy le kéne még venni szinteket, hiszen a lényeg az lenne, hogy a budai hegyoldal a zöldövezeti, kis épületekkel tarkított milliőjét megőrizze. Az építész kijelentette, eklépzelhetetlennek tartja, hogy egy ilyen jellegű épület megépülhessen, "akár csúnya, akár nem".

Horváth Csaba a kerület polgármestere elmondta, a Tervtanács véleményét figyelembe veheti a befektető, de nem kötelezi őt semmire. A beruházók kilétéről a polgármester nem tudott információt adni, csak annyit, hogy tavasszal már megkezdődik az építkezés.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!