Zalán
6 °C
19 °C

Gozsdu-udvar: műemlék és wellnesscenter

2005.03.31. 20:39
Nyolcmilliárd forintból újítja fel, és építi át a Gozsdu-udvart az Autóker Holding, amely nyolcszázmillió forintot szán a beruházásra. A felújítással - amely a tervek szerint 2006 őszéig tart majd - Budapesten egyedülálló nyitott vásárlóutcát alakítanak ki, kávézókkal, éttermekkel.

Az Autóker Holding Rt. mint beruházó 2005 áprilisában megkezdi a budapesti Gozsdu-udvar műemléki felújítását, a beruházás értéke közel 8 milliárd forint - tette közzé az Autóker Holding Rt. csütörtökön.

A Gozsdu-ügy
Magyarország 2003-ban állapodott meg arról Romániával, hogy a budapesti Gozsdu-udvar épületeiben a két állam közösen hozza létre a román-magyar stratégiai partnerség Emanuil Gojdu (Gozsdu Manó) Európai Intézetét, valamint több más román kulturális és oktatási intézetet, írta tavaly a Népszabadság. Gojdu sikeres ügyvédi karriert futott be Budapesten, hatalmas vagyonát 1870-ben bekövetkezett halála előtt végrendeletileg "a tanulni vágyó ortodox román fiatalokat" segítő alapítványra hagyta. Ez román becslések szerint körülbelül egymilliárd dollárnak felel meg ma.
A kommunista államosítások során került magyar tulajdonba a Gozsdu-udvar, de a két ország 1953-ban olyan egyezményt kötött, hogy lemondanak egymással szembeni követeléseikről. Románia ugyanakkor nem ismeri el, hogy ez magánvagyonokra is érvényes. A Gozsdu-udvarral kapcsolatos jogvitának semmilyen hatása nincs a területet érintő fejlesztésekre, de a külügyi tárca, feltehetően az intézet létrehozásának céljából, szeretne vásárolni egy ingatlant.
A felújítási munkák során a hét, egymással összekapcsolt épület, a közöttük lévő hat belső udvart és az épületegyütteshez szervesen kapcsolódó Holló utca három lakóépületét újítják fel és kialakítanak egy föld alatti parkolóházat is.

A műemléki felújítás során eredeti állapotban állítják vissza az 1902-ben épült Gozsdu-udvar homlokzatát, 120 lakást, 28 kereskedelmi és vendéglátó egységet is kialakítanak. A Holló utcai telkeken további 126 lakás, egy 238 férőhelyes parkolóház, valamint a pinceszinteken 98 férőhelyes parkoló és wellness centrum épül.

A Gozsdu-udvart 2001-ben értékesítették magánbefektetőknek, az Autóker Holding Rt. 2004-ben vásárolta meg a Magyar Ingatlan Kft-től. Az terület a háború előtt a belvárosi kereskedelmi és kulturális élet egyik központja volt. A felújítással - amely a tervek szerint 2006 őszéig tart majd - Budapesten egyedülálló nyitott vásárlóutcát alakítanak ki, kávézókkal, éttermekkel.

A 38 tagból álló Autóker Holding Rt. több épületegyüttest épített az elmúlt években Budapest XIII. kerületében - mint a Cézár Ház, a Kleopátra Ház, a Római Kert -, s folyamatban van legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztési projektje, a mintegy 80 milliárd forintos beruházással megvalósuló, a XIII. kerületi Foka öbölben épülő Marina Part lakónegyedének kialakítása is.

Az Autóker Holding Rt. 3,7 milliárd forintos jegyzett tőkéjének tulajdonosai külföldi magánszemélyek.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.