Ambrus
-7 °C
3 °C

Új Váci utca épül

2005.07.27. 14:31
Wellnesscenter és műemlék a VII. kerület szívében. Ezt ígéri a felújított Gozsdu-udvar, aminek kivitelezését Budapest egyik legnagyobb építője, az Autóker Holding végzi.

Új Váci utca épül merőlegesen a Király utcai "Váci utcára". Az új Váci utcát Gozsdu-udvarnak fogják hívni, ahol műemléki környezetben találkozik össze a plázák világa a Liszt Ferenc téri iszogatós hangulattal, de a sportos öltözékben glasszáló aerobicos lánycsapat sem lesz nagy meglepetés.

A Gozsdu-udvar számokban
Jó fotós a Gozsdu-udvarban - klikk!
 • 1902-ben kezdték építeni
 • 1952-ben államosították
 • 2001-2004-ben privatizálták
 • 2006-ban adják át
 • 120 lakás, 28 üzlet
 • 10 milliárd forintos beruházás
 • A kivitelező: Autóker Holding
  Látványtervek
  Az Autóker Holding Rt. több lakóépület fejlesztésével van jelen a belvárosban, a Heléna Házat 2004 januárjában adták át, és fejlesztés alatt áll a Király Udvar, a Léda ház, valamint a Ház a Szinyei Merse utcában nevű társasház. A belvárosi fejlesztések mellett a cég a XIII. kerületben is aktív munkát folytat, itt épült a Cézár Ház, a Kleopátra Ház és a Római Kert, és zajlik a Duna parti Marina Part építése.
  Az építkezések használják le az utcát
  Markológép szántja a Holló utcát
  Idén adták át a forgalomnak a felújított Király utcát, de tavaszra már több helyen összetöredezett a díszburkolat, és a kőcölöpök is kitörtek néhány helyen. A kerület szerint az építkezések miatt történt mindez, amint végeznek a Holló utcában, a kivitelező rendbe hozza a Király utcát. egyébként éppen ottjártunkkor hasított ki egy jókora szeletet a Holló utca betonjából egy markológép, ami tehetetlenül csúszott bele egy építési gödörbe. A Holló utcát az Autóker és a szemben építkező Eszterház Kft. fogja rendbe hozni.
  A francia kapcsolat

  A Gozsdu-udvar felújításának helyszínén a kivitelező Autóker Holding és Hunvald György, a VII. kerület polgármestere tartott bejárást kedden. A bejáráson velünk tartott egy csapat francia diák is, akik a Sorbonne-ról jöttek, építészetet tanulnak, és érdekli őket a budapesti zsidó negyed revitalizációja (rekonstrukciója és rehabilitációja).

  Hunvald a párizsi Marais negyed polgármesterével ápol jó viszonyt évek óta, idén tavasszal a francia fővárosban tartott előadást a témáról, elmondása szerint nagy tetszést aratott vele. Ez azért is jó, világítok rá a polgármesternek, mert Medgyessy Péter óta nem volt jó francia kapcsolata a magyar vezetésnek. Ezen kedélyesen nevetgélünk, valahogy így képzelem az új Gozsdu hangulatát.

  Minőségi, nívós, nagy név

  A Gozsdu-udvar valójában egy passzázs, amely hét épülettömb között és alatt húzódik a Király és a Dob utca között. A hét tömb között hatszor öblösödik udvarrá a folyosó. Az épület műemléki védettséget élvez, ezért a felújításkor semmit sem változtatnak a külcsínen, de az biztos, nem az egykori patika fog újból kinyitni. A terveket a Mérték Építészeti Stúdió készítette.

  Az udvar földszinti részének 45 százalékát kávézók és éttermek foglalják majd el, és ehhez hozzájön még az udvar alatt, a földszintihez hasonló területű pincerész is. A kivitelező Autóker Holding sajtósa szerint sorban állnak a vállalkozók, de neveket még nem mondhat.

  Az éttermeket rostálni fogják: csak a Budapesten már legalább egy jó hellyel rendelkező restik jöhetnek szóba, és lesz működési szabályzat, amely például rögzíti, nem használható gagyi műanyag szék.

  A Gozsdu-udvar másik 45 százalékában üzletek nyílnak, "minőségi boltok", amiknek "van nevük" és már bizonyítottak Budapest különböző plázáiban. Vagyis a kivitelező szerint a drága boltok varázsolnak majd a Gozsdu-plázából Váci utca 3-at. (Jó tudni: a századfordulón a Gozsdu-udvar a csóróknak épült: ezért ilyen szegényes, kaszárnyaszerű a berendezése. A történelem fintora: ma már "régi pompáról" van szó.)

  A pincébe kerülhet a hangulat

  A Gozsdu-örökség megőrzésével rendhagyó módon foglalkozik a kerület vezetése: Hunvald György például Dávid-csillagos téglákat gyűjöget szabadidejében, amiket valahogy fel szeretnének használni a felújításnál. A kivitelező szerint ugyanígy nem tűnik el a sárga keramitborítás sem: az ép kövek visszaköszönnek majd az új burkolatnál is.

  A maradék 10 százalékot a hungarikumok, így például a régi zsidó negyed hangulatának visszaállítását szolgáló speciális üzletek tennék ki: halas, zöldséges, kóser bolt, vinárium (borszaküzlet), galéria. Felderül az arcom, de kiderül, lehet, hogy az egész leköltözik a pincébe. Attól függ, megéri-e a pénzét. Tippem: nem éri meg, de emiatt nem kell leküldeni a pincébe.

  A Gozsdu-udvar többi részén, az emeleti szinteken 120 lakás épül a régiekkel azonos belmagassággal, de más leosztással. Jó hely, magas árakkal: 50-től 110 négyzetméterig tart a választék, a négyzetméterár már most 500-600 ezer forint körül van, de az Autóker szerint: "A határ a csillagos ég!" A műemléképület a változatlanság mellett azért némileg módosul is: liftakna kerül bele.

  Az Autóker belevág a Madách-sétány megvalósításába is: az otromba, szürke Madách-center ugyanis hagy egy kis, görbe átjárót a száz éve hiába tervezgetett sétánynak a Deák tér felől, amit átvezetnek a Gozsdu-udvaron a Holló utcáig. Arról, hogy utána folytatódik-e a Liszt Ferenc tér magasságáig, a többi kivitelezőt kell megkérdezni.

  A vásárlók és a lakók az autóikat az udvar mellett, a Holló utca 10-14-es szám alatt épülő hatalmas parkolóházban tarthatják (98 hely, a Holló utca 6-ban 283 autó fér majd el).

  Sőt zsírt is égethetnek ugyanitt: 2000 négyzetméteren wellnessközpont épül, ahol egy - "ma még csak vidéki üdülőhelyeken ismert színvonalon" - kényeztető és sportolási lehetőségeket kínál majd a brit Holmes Place.

  Forrás: Index Térképpont

  Mindez 8-10 milliárd forintból valósul meg 2006 végére, vagyis röpke másfél év múlva. Akkorra már a Holló utca foghíjait is betömik, hatalmas, stílustalan lakótömbök épülnek a szokásos 2,40-es belmagassággal. Még szerencse, hogy a Gozsdu-udvar lakásaival ez nem történhet meg.

  Párizsban ilyen nincs

  Azért a bejárás végén megkérdeztem a francia egyetemistákat is, mit szólnak az Erzsébetváros rehabilitációjához, összehasonlítva azt a párizsi Marais (exzsidó) negyeddel, amely az utóbbi években vált divatossá főként az odaköltöző meleg párok miatt. (A magyarázat: két kereső ember egy családban gazdaságilag jobb befektetés, mint ha egyikük terhes vagy gyeden van).

  Óvatosan válaszolgattak, a Gozsdu-udvar tetszett nekik, de az is kiderült, nem nagyon vannak kibékülve a szétvert VII. kerülettel, legalábbis Párizsban ilyen nem történhetett volna meg, mondják. Egy-egy negyed homogenitását éppen az egyidős épületek adják. Elképzelhetetlen Párizsban, hogy így váltakozzanak egy belvárosi utcában a régi és új házak.

  "Itt inkább bontanak, nálunk felújítanak" - mondja az egyik diák. Érdekes módon nem is az új épületek formája ("Semmi különös."), hanem a színük nem tetszett nekik. Példaként rámutattak a Holló utcában nemrégiben átadott nagy sárga házra.

  A bejárás alkalmával Hunvald is előhozta ezt a bizonyos házat, mint amit az építészek mennyire utálnak, az egyszerű emberek és a lakók mégis szeretnek. A polgármester szerint az emberekre kéne hallgatni. Tessék!

  Nászút ajándékba!

  Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

  Fergeteges Szilveszter

  Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.