Miklós
-7 °C
4 °C

Másfél hónap után kirúgták a BKV első szóvivőjét

2005.10.16. 10:29
Szeptemberben kommunikációs rendszerváltást ígért a budapesti közlekedési cég, amely szeretné helyrehozni rossz kapcsolatát a külvilággal. A kinevezett szóvivőt csütörtökön bocsátották el. Az ok a BKV járműjavító cégének kétes ügyeiről szóló hírek szokatlan hangvételű kezelése lehetett.

Másfél hónappal azután, hogy a BKV Budapesti Közlekedési Rt. - egy kommunikációs paradigmaváltás jegyében - átszervezte sajtóosztályát és kinevezte Szász Tamást szóvivőt, pénteken már fel is felmentette a kommunikációs szakembert. Az okokról a BKV nem adott felvilágosítást, mert belügynek tekinti a kérdést.

A járműjavító, az adósság
és a törlesztés
Az átalakítás előtt álló GJSZ 300 millió forinttal tartozik különféle beszállító cégeknek, ezért az adósság törlesztésére a BKV Rt. augusztusban 500 millió forintot kölcsönzött a járműjavítónak. A cég azonban úgy tűnik magának is meg akar tartani valamit az anyacég támogatásából. Szerződést kötött a Civis Credit Pénzügyi Szolgáltató Rt-vel., amely pár nap múlva felajánlotta a pénzükre váró beszállítóknak, hogy 75 százalékos névértéken megvásárolja tőlük a GJSZ adósságát. A beszállító cégek természetesen felháborodtak, hiszen tudtak arról, hogy a BKV kisegítette a GJSZ-t, másrészt nem értették, hogyan jutott az adataikhoz egy harmadik fél, a Civis. Felmerül a kérdés, hogy a Civis és a GJSZ, mit kezd a fent maradt 25 százalékkal. A BKV szerint "a GJSZ nem fogadott ügynököt és nem osztozott senkivel", mert a beszállító cégek maguk dönthették el, hogy élnek-e egy lehetőséggel, amit "felkínáltak nekik". A GJSZ-t egyébként vagyonkezelővé alakítja át a BKV, a járműjavítási munkákat ezentúl külső cégek fogják végezni. (Forrás: HVG, 38.  szám)

Kupper tocsog s locsog

Információink szerint Szász Tamás távozásának köze volt ahhoz, hogy a szóvivő szerdán egy szokatlan hangvételű közleményt adott ki azután, hogy a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője, Kupper András sajtótájékoztatón tette felelőssé a BKV vezetését, a közlekedési cég járműjavító leányvállalatának kétes ügyleteiért.

A BKV vezetését és Demszkyt ostorozó Kupper a HVG szeptember 24-ei számában megjelent cikkre alapozta állításait. A BKV nem sokkal később visszavonta a közleményt.

A cikk szerint a BKV buszjavító leányvállalata, a Gépjárműjavító Szolgáltató Kft. (GJSZ) közel egymilliárd forintos adósságállományát a jelek szerint furcsa módszerrel próbálja mérsékelni, az ügyet már kis Tocsik-ügyként emlegetik (az ügyről lásd keretes írásunkat).

Kupper nyilatkozatára válaszul "Tocsog s locsog avagy tudja-e Kupper András, hogy miről beszél?" címmel adott ki közleményt a BKV. A felütést akármelyik, a napi politikában verekedő képviselő megirigyelné, a közlemény ebben a stílusában folytatódik tovább - ráadásul inkább tagadva, mint cáfolva a HVG cikkének állításait.

Így fogalmazott a BKV: "Kupper András bizonyára felelős politikus és valószínűleg mindig tudja mit, miért cselekszik. Figyelemre méltó képességeivel többször keltett már feltűnést, többek között kivívta a mi csodálatunkat is. Mivel sokat foglalkozik velünk, így mi is kénytelenek vagyunk (az egészségesnél bizony többet) foglalkozni vele."

Több jó hírt a BKV-ról

A BKV szeptember elsején döntött úgy, hogy a többi állami céghez hasonlóan szóvivőt alkalmaz. A kommunikációs paradigmaváltás azért vált szükségessé, mert a sajtóosztály nem tudott időben reagálni az újságírók kérdéseire, illetve a cég elégedetlen volt a "pocskondiázó" sajtóval, ami mindig csak a negatívumokról számolt be.

Erről már maga Szász Tamás, frissen kinevezett szóvivő is panaszkodott a BKV lapjában, a Mozgásban Magazin szeptemberi számában, ahol "Egy újfajta párbeszéd kezdete" címmel közöltek vele interjút.

A korábban MÁV-nál művelődött, 1998-ban végzett kommunikációs szakember így fogalmazza meg ars poeticáját: "Rendeznünk kell a kommunikációs kapcsolatunkat a külvilággal [...] magunk is hírekkel fogjuk "bombázni" a sajtót: a vállalat életében rengeteg olyan dolog történik, ami érdekelheti a közvéleményt. Ha több jó hírt hallanak talán megváltozik az utasok véleménye is rólunk."

A kommunikációs problémák ezek szerint bizonytalan ideig még elhúzódnak a BKV-nál. A cég sajtóosztályán pénteken nem tudták megmondani, ki lesz az új szóvivő, Szász felmentését pedig nem kommentálták.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.