Piroska
-10 °C
1 °C

Demszky át is adott, meg nem is

2005.10.25. 13:16
Újra az autósoké a felújított Bajcsy-Zsilinszky út, csak a gyalogosok és a biciklisek bukdácsolnak még a töredezett járdán, amit egy hónap múlva adnak csak át.

Sajátosan értelmezi az 1400 éves Gergely-naptárat Demszky Gábor főpolgármester, aki kedden délelőtt adta át a felújított Bajzsy-Zsilinszky utat. Vagyis átadta is, meg nem is.


Demszky és Vajda: jövő hónapban ugyanitt!

Hogy a csúsztatás vádja ne érje az Indexet, idemásoljuk a főváros egyik legforgalmasabb útvonalának felújításáról augusztusban, a főváros közlése alapján írt cikkünk második bekezdését:

"A budapesti Nyugati és Deák tér között húzódó Bajcsy Zsilinszky út felújítása október 25-én fejeződik be. Az utat faltól falig felújítják, új járdát és közművet kap, a beruházás 334 millió forintba kerül." (A cikkre nem érkezett helyreigazítási kérelem.)

Október 25. van, az útfelújítás befejezésének időpontját hónapokon át táblák is jelezték az út mentén. Az autók a tükörsima, új aszfalton közlekednek, de a felújított járda és a bicikliút sehol.

Átragasztott dátum

A főpolgármester közli, november 30-ig lesznek meg ezek a munkák, és szerinte korábban is erről volt szó. A sajtótájékoztató végén ő és Vajda Pál, az útfelújításokért felelős főpolgármester felmásznak egy kis létrára, átragasztják az október 25-i időpontot november 30-ra.

A hirtelenjében a felújítási munkálatokhoz hozzácsapott bicikliút egyébként Bajcsy-Zsilinszky út bazilika felőli oldalára kerül. Emlékezetes, hogy a főváros azt állította, be volt már tervezve korábban is a bicikliút, de valamiért nem tudták kitalálni, hogy melyik oldalon lesz.

Jó is, meg nem is

Az út felújítása nem csak a fővárosi, hanem az agglomerációból érkező autósoknak is nagy jótétemény, hiszen a Budapesten észak-déli irányban átmenő forgalom erre az útvonalra összpontosul, mondja Demszky.

"Jó-e ez a fővárosnak, hogy többsávos útak, sőt inkább autópályák (Rákóczi, Bajcsy-Zsilinszky, Üllői út) szelik ketté?" - kérdezzük a főpolgármestert, aki joggal hárít, nem, ez nem jó, de erről az M0-ás körgyűrű és az új Duna-hidak hiánya tehet.

Vajda Pálra jut a szerep, hogy közölje a számokat: a korábbi 335 millió forintos összeg helyett, a 36 ezer négyzetméternyi út felújítása 420 millió forintba került, amit 50 millióval még megdob a bicikliút megépítése.

Legközelebb útátadás jövő héten lesz, akkor a Szentendrei utat adják vissza a forgalomnak teljes szélességben.

Demszky szerint azért idén kezdődtek meg az átfogó útfelújítások, mert a kormánnyal csak most sikerült megállapodni arról, hogy állami pénzzel is támogassák a fővárost. 2,5 év alatt (2005-2007) a fővárosi utak 40 százaléka újul meg, és bicikliút is lesz "mindenütt, ahol lehetséges".

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.