Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Felfüggesztették a metrótendert

2005.11.02. 19:27
Legalább 30 napot csúszik a 2-es és a 4-es metró új szerelvényeire kiírt BKV-pályázat, mert a közbeszerzési ügyekben illetékes hivatal, úgy tűnik, komolyan veendőnek találta az első körben kiesett spanyol CAF panaszait.

Felfüggesztette a metrókocsi-tender folyatatását a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB), tudta meg az Index.

A 2-es és a 4-es metró új szerelvényeire kiírt eljárás leállítása a tender első körében kiesett spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) által emelt kifogások miatt történt.

A döntés indoklását még nem hozta nyilvánosságra a KDB, amely még november 26-án hozott a kérdésben határozatot.

"Nem szenzáció, semmi gond nincs, sajnos, amit ma meg lehet támadni, azt meg is támadják, meglátjuk, mi lesz" - kommentálta a KDB döntését Aba Botond, a tenderkiíró BKV Közlekedési Rt. (BKV) vezérigazgatója.

Aba szerint két eset lehetséges: ha a CAF panaszai megalapozatlanok, akkor legkevesebb 30 nap múlva folytatódhat a tender; ha az ellenkezője történik, akkor előfordulhat, hogy az előminősítéses forduló végső értékelését újra kell gondolni.

Az oroszok lenyomták a spanyolokat

A közbeszerzési versenyen nyolc cég indult, de a pályázatból tudni lehetett, hogy csak öt cég juthat tovább az előminősítésen. Két céget, a kínai CSF-et és az olasz Ansaldobredát forma okokra hivatkozva zárták ki, a CAF azonban 6. lett az értékelésen, ezért nem jutott a 2. fordulóba. Az utóbbi években a magát a vasútijármű-gyártás élvonalába verekedő céget lekörözte a többi között az orosz Metrovagonmas is.

A BKV 37 új metrószerelvény beszerzésére írt ki pályázatot. 22 jármű a 2-es, 15 szerelvény a 4-es metró vonalán közlekedik 2009-től, ha a nyertes gyártó jól teljesít, újabb 7 vonattal gazdagíthatja a budapesti metróflottát. A végleges beszerzési ár majd az elfogadott árajánlatból derül ki, de 30-50 milliárd forint körülire becsülhető a 37 metrószerelvény ára.

A tender végét idáig 2006 márciusa és májusa közé tették, de egy hónapos késést mindenképpen bele kell kalkulálni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.