Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

MSZP-MIÉP-MDF együttműködés a fővárosban

2005.12.20. 18:04
Elképesztő együttműködés alakult ki kedden a Fővárosi Közgyűlésben: míg az SZDSZ és a Fidesz Észak-Csepel eladásakor a szerződés semmissé nyilvánítását, és per indítását szavazta (volna) meg, a városatyák többsége tartózkodott vagy nemmel szavazott.

Így az MSZP a MIÉP és az MDF csendes támogatásával meghiúsította, hogy a vitatott csepeli ügyletet jogi úton támadja meg a főváros. Az SZDSZ és a Fidesz pedig hiába támogatta a javaslatot, a minősített többséghez nem volt elég a 27 igen szavazat.

Demszky fontolja a perelést

34 szavazat kellett volna a közgyűlésben, a szocialisták azonban többnyire tartózkodtak, a MIÉP nemmel a szavazott, az MDF-esek pedig szintén nem támogatták a Fideszt és a szabad demokratákat. A csepeli önkormányzatban az ügyletet egyébként az MSZP-n kívül, az összes párt ellenezte.

A döntés után a Fidesz frakcióvezetője, Kupper András felszólította Demszky Gábor főpolgármestert, hogy éljen jogkörével, és maga indítson pert az ügyben. Demszky az Indexnek elmondta: megfontolja a dolgot, de még nem döntött az ügyben.

Előzőleg a Fővárosi Közgyűlés elutasította a fideszes Juharos Róbert indítványát, hogy a fővárosi önkormányzat éljen elővásárlási jogával, és vegye meg az Észak-Csepelen a XXI. Kerületi önkormányzat által eladott hatalmas területeket a spanyol cég, a Fadesa elől.

Nem lenne pénz megvásárolni

A fővárosnak egyébként aligha lenne 11 milliárd forintja arra, hogy megvásárolja a telkeket, ahol a Galvani hídról levezető utak mennének át, illetve a csepeli központi szennyvíztisztítóhoz vezető utak épülnének.

Sokak szerint a csepeli telkek eladása megnehezíti az új budapesti hidak építését, ám az MSZP fővárosi frakciójának többsége tartózkodott attól, hogy véleményt nyilvánítson a perindítás ügyében.

A főváros a Fadesa és a XXI. Kerület közötti szerződést akarta volna eredetileg megtámadni, most viszont kérdéses, hogy mi lesz a terület sorsa. Demszky Gábor és Tiba Zsolt fővárosi főjegyző is élhet ugyanis még jogával, és pert kezdeményezhet az ügyben.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.