Hunvald György a nénik Jézus Krisztusa

2009.02.13. 20:26 Módosítva: 2009.03.11. 17:15
Egy Ember - Egy Emberért címmel szolidaritási akciót szerveztek péntek délután az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyért, a hetedik kerület polgármesteréért. A sok szeretethiányos nénin kívül L. L. Junior is megjelent, volt aki a pénzét követelte, és az is kiderült, miért ártatlan a "Gyuri".

Bármely rokokó udvarmester tapsolt volna a jelenet láttán: festői csoportokba rendeződött hölgyek színes selyemszalagokat kötöztek az erekcióját lantolással leplező faun bronzszobrára. A faun egy bronz fácska koronájában hevert, a szél csintalanul lebegtette a kék, sárga, rózsaszín és piros szalagokat, amikre olyanok voltak felírva, hogy "VÁRUNK VISSZA SOS", meg "HISZÜNK BENNED", nem beszélve arról, hogy "ERZSÉBETVÁROS VISSZAVÁR", aztán "HISZÜNK, SZERETÜNK", végül az enigmatikus "KÉT NYUGDÍJAS MSZOSZ" és a határozott "ROHADJ A BÖRTÖNBE".

A jelenet azonban nem egy kies, pásztori ligetben, hanem a Nagykörúton zajlott, pár méterre a Blaha Lujza tér sarkától, az Erzsébetvárosi Önkormányzat épülete előtt. A hetven év átlagéletkorú pásztorlánykák pedig azért demonstráltak, hogy engedjék szabadon hercegüket, a súlyos korrupciós és ingatlanügyek miatt letartóztatott Hunvald György szocialista polgármestert.

A meghökkentő eseményt Hunvald egyik barátja szervezte, a kerületi MSZP-frakció felkarolta, egy rakás néni és leány pedig előre levágott szalagokkal szállt be a jó hangulatú szabadtéri rendezvénybe.

Mi olyan jó Hunvaldban, hogy nénik tucatjai töltenek órákat miatta a mínusz tíz fokos fagyban? - tettem fel a kérdést egy rakás résztvevőnek. "Mindig próbálta az emberek érdekeit képviselni" - mondta egy nénikoron még innen lévő leány. "Mindenben segít a tulajdonosoknak" - közölte egy asszony, akit emiatt fizetett ügynöknek néztem, feltehetőleg alaptalanul. "Rendes, aranyos" - sűvöltötte egy baltaarcú dáma. "Oda kéne menni, ahol fogva tartják" - tört ki a rendszerváltó hangulat egy anyókából, de ura, az apóka gyorsan megnyugtatta.

A csendes demonstráción nem voltak beszédek, csak szeretetteljes szalagkötözgetés. Az 50-100 fős tömeg összetétele 75 százalék anyó, 20 százalék roma választópolgár, 5 százalék egyéb lakos volt. Fiatal lányok alig akadtak, kettőt leszólítottam, mindketten a polgármester munkatársai voltak.

Az nyilvánvaló volt, hogy a jelenlévők szerint György ártatlan a szörnyű vádakban. No de akkor miért csukták előzetesbe? Nem is volt vitás, hogy politikai okokból. Egy szemüveges, borvirágos úr szerint "nem biztos, hogy az uralkodó párt befolyásolja az igazságszolgáltatást", vagyis fideszes ármány révén zárták be Erzsébetváros Elvis Presleyjét. Hunvald egyik munkatársnője viszont arra célozgatott, hogy "Gyuri" az MSZP-n belüli hatalmi harc áldozata, mert fővárosi szinten "nem hajtott fejet a hülyeség előtt az MSZP-n belül és mindig kinyitotta száját."

A demonstráció a csendes kezdés után egészen felpörgött, volt például lökdösődés is: megjelent egy kritikus szellemű kerületi lakos, név szerint Bognár Erzsébet, és fennhangon azt kezdte feszegetni, hogy "hol a pénzünk", mire egy Hunvald-imádó férfi takarodásra szólította fel, aztán tuszujgatta és meglökdöste. Az ilyen jelenetekre úgy tűnik elő a semmiből az Echo TV meg a Hír Tv kamerája, mint valami dimenzióközi jelentés, most is így történt. Szegény asszony azt nem is látta, hogy a háta mögül rá akart rontani egy apró, hordó alakú hunvaldista férfi, de barátai az utolsó pillanatban visszarángatták.

A legjobb és legjellemzőbb párbeszéd, amit a tömegben elkaptam, a következő volt:

- Mér ártatlan?
- Mer ártatlan.

Ekkor megjelent L.L. Junior popsztár, szalagkötözési célzattal. "Jött a hülye popsztár bonóskodni", gondoltam magamban, megint csak mélyen igazságtalanul. L. L. Junior ugyanis kifejezetten rokonszenvesen viselkedett: elmondta, hogy fogalma sincs, bűnös-e Hunvald, nem is azért van itt, hanem azért, mert nagyon tiszteli a roma és szegény gyerekeknek alapított tánciskola támogatása miatt. A gyerekek itt ingyen táncolhatnak, ahelyett, hogy az utcán csellengenének, és Junior úgy tudja, hogy az akció sikere már a bűnözési statisztikákon is látszik.

A begerjedt nénik közben aláírásgyűjtésbe kezdtek azért, hogy a bíróság adja vissza nekik a polgármesterüket, a gyerekeinek pedig az apát. Ez így szerepelt az íven, a félig megfagyott résztvevők nagyobb örömére.

17 óra 14 perckor elfogyott az összes szalag.

17 óra 16-kor megjelent egy hamis gyémántokkal kirakott dizájnszemüveget viselő, tánclépésben közlekedő afrikai férfi. Imádkoztam, hogy kössön szalagot, de döbbenten odanézett, majd tovább táncolt.

"Ennyi erővel téged vagy engem is elvihetnének", mondta nekem Hunvald egyik munkatársnője, mire rémülten távoztam a helyszínről.