Elutasították az M3-as zajvédő fal építését

2009.03.16. 21:54

A Fővárosi Közgyűlés nem szavazta meg a városvezetés javaslatát, hogy biztosítsanak forrást az M3-as autópálya bevezető szakaszának zajvédelmi falára és a környező házak nyílászáróinak cseréjére. Hagyó Miklós szerint három részre bontott újabb közbeszerzéseket kellene kiírni.

Egyórás, személyeskedő hangvételű vita után a Fővárosi Közgyűlés hétfő esti rendkívüli ülésén elutasította a városvezetésnek azt a javaslatát, hogy biztosítsanak forrást az M3-as autópálya bevezető szakaszának zajvédelmi falára és a környező házak nyílászáróinak cseréjére. Fideszes indítványra a közgyűlés minden döntést név szerinti szavazással hozott meg.

A zajvédő fal építését, az eredeti összeg duplájára, vagyis 1,6 milliárd forintra emelését az MSZP-SZSZ koalíció támogatta, 6 képviselő elutasította, 27-en pedig tartózkodtak.

Bagdy Gábor (KDNP) aggályosnak nevezte, hogy a 800 millió forintos projekt beruházási összege a benyújtott javaslat szerint a duplájára nőtt, s a főváros 130 millió forint körüli eredeti hozzájárulása több mint 700 millió forinttal emelkedett.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes többször érvelt amellett, hogy az évtizedes elmaradás után rendezzék ezt a kérdést. A projekthez 800 millió forintot európai uniós forrásból szeretnének megszerezni.

Pokorni Zoltán (Fidesz) nehezményezte, hogy a városvezetés kényszerhelyzetet idézett elő ezzel a javaslatával, amit szerinte tíz évvel ezelőtt kellett volna benyújtani. Megnyugtató válaszok hiányában aggályosnak tartotta, hogy váratlanul és indokolatlanul a tervezett fővárosi forrás többszörösét költenék erre a célra. Aggályait fogalmazta meg annak kapcsán is, hogy a projekt keretében 19 ezer négyzetméter ingatlant adnának át Zugló önkormányzatának, pénzügyi ellentételezésként.

Hock Zoltán MDF-frakcióvezető felvetésére Tiba Zsolt főjegyző elmondta: ez ügyben a jövő hónap közepén kell döntenie a közgyűlésnek, hogy a jövő év végéig megvalósulhasson a beruházás. Véleménye szerint is méltatlan a felelősséget ez ügyben az ellenzékre hárítani.

Az ellenzéki észrevételekre Hagyó Miklós egyebek között közölte, hogy a korábbi eredménytelen közbeszerzési eljárás helyett három részre bontott újabb közbeszerzéseket írnának ki, hogy így olcsóbb árat érjenek el.