Főgáz-részvényei eladására kényszerül Budapest

2009.03.16. 15:51

A várost vezető MSZP-SZDSZ koalíciónak nincs többsége a Fővárosi Közgyűlésben, ezért a költségvetési kérdésekben meg kell állapodnia az ellenzékkel, vagy annak egy részével, mondta a főpolgármester. Steiner Pál, a szocialista frakció vezetője elmondta: ismét kérik az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le fővárosi képviselői mandátumáról.

Várhatóan hétfő estére nem lesz elfogadott költségvetése a fővárosnak, közölte Demszky Gábor a hétfői közgyűlés előtti sajtótájékoztatón. A szocialista Hunvald György februári előzetes letartóztatásba helyezése óta a Fővárosi Közgyűlésben összesen 33 képviselője van az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, ugyanannyi, mint a Fidesz-KDNP-nek, illetve az MDF-nek együttesen, így ellenzéki szavazatokra is szükség van a közgyűlési szavazásokon.

Demszky Gábor közölte: a szocialisták és a liberálisok álláspontja között nincs érdemi különbség, az ellenzéki frakciókkal pedig megkezdődött az előzetes egyeztetés a 2009-es budapesti költségvetésről.

Az Európai Unió által támogatott fővárosi nagyberuházások önrészéhez 2013-ig 160 milliárd forint hiányzik, a városvezetés szerint ezért van szükség a Főgáz-részvények eladására, illetve ennek lebonyolításáig áthidaló kölcsön felvételére. A főpolgármester hangsúlyozta: 2013 után Budapest - gazdasági fejlettsége miatt - jóval kevesebb uniós támogatást kap majd, ezért kell a tervezett, körülbelül 30 nagyberuházást még ebben a periódusban megvalósítani.

A főpolgármester közölte: a hírek szerint a Fidesz elutasítja a Főgáz privatizációját és a hitelfelvételt, azt azonban nem teszik hozzá, milyen beruházásokat hagynának el, pedig ezek összefüggnek. Demszky Gábor úgy fogalmazott: ha a Fidesz ilyen javaslattal áll elő, azt is tárgyalási alapnak tekintik, a jelenlegi helyzetben semmit nem tekintenek tabu témának.

A főpolgármester utalt arra: a fideszes vezetésű nagyvárosok is vesznek fel hiteleket beruházásokra, szerinte például Debrecen vagy Hódmezővásárhely is ezt a pénzügyi politikát folytatja. A főpolgármester azt mondta: Debrecen költségvetésének 40 százalékáig vett fel hiteleket. Budapest eladósodottsása 30 százalékos, de ha felvennék a tervezett 30, esetleg 40 milliárd forintos áthidaló kölcsönt, arányaiban még akkor is kevesebb adósága lenne a fővárosnak, mint Debrecennek, tette hozzá.

Demszky Gábor közölte: bízik benne, hogy meg tudnak egyezni az ellenzékkel. Hangsúlyozta: 2006 óta a Fidesz megszavazta az összes előterjesztés 67 százalékát, az MDF pedig a 80 százalékát. Ha nincs a fővárosnak költségvetése, a fideszes vezetésű kerületekben sem tudják elindítani a tervezett fejlesztéseket.

A főpolgármester közölte azt is: a büdzsé hiányában április 1-je után az állami költségvetésből kevesebb működési támogatást kap a főváros, mint amennyi járna. A költségvetés elfogadásáig a fővárosi intézmények működtetéséből hiányzó állami részt az önkormányzatnak kell saját forrásaiból fizetni. A főpolgármester közölte: a tartalékból akár hónapokig is tudják fizetni a béreket és a működési költségeket. Bízik azonban abban, hogy még márciusban, de legkésőbb április végére elfogadja a költségvetést a Fővárosi Közgyűlés.

Kérdésekre válaszolva Steiner Pál, az MSZP-frakció vezetője elmondta: ismét kérik, ezúttal a kerületi szocialista vezetőkkel együtt az előzetes letartóztatásban lévő Hunvald Györgyöt, hogy mondjon le mandátumáról, egyéb jogi lehetőség nincs a kezükben. A szocialista képviselőcsoport vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék sincs többségben, ezért mindenképen meg kell állapodniuk, hogy működőképes maradjon Budapest. Steiner Pál arra szólította a Fideszt, illetve az ellenzéki képviselőket: ne éljenek vissza a helyzettel, mert azzal nem a koalíciót büntetik, hanem a várost.