TASZ: Nem lehet titkosítani az offshore-tanulmányokat

2009.03.20. 13:43 Módosítva: 2009.03.26. 09:35
A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet álláspontja szerint nem lehet 10 évre titkosítani azt a két tanulmányt, amelyeket a BKV svájci és ciprusi székhelyű offshore cégektől rendelt meg tavaly év végén. Az Index is csak úgy tekinthetett bele a tanulmányokba, hogy titoktartási nyilatkozatot írt alá, a BKV ugyanis nem adta ki az a dokumentumokat.

A Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet szerint az offshore cégektől mintegy 50 millió forint értékben megrendelt tanulmányok esetében nem alkalmazható a személyes adatok védelméről és közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló törvénynek az automatikus nyilvánosság korlátozást engedő bekezdése. Az offshore cégektől megrendelt tanulmányok ugyanis nem a BKV Zrt. szervezeti keretein belül, annak belső eljárása során keletkeztek, hanem az eljárást megelőzően egy külső intézménynél.

Mint arról az Index beszámolt, a BKV 2009. október 15-én és 20-án szerződést kötött a ciprusi székhelyű Dandy Trading Ltd-vel és a svájci székhelyű Everest Capital S. A-val. Az elsővel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért).

Az Index kikérte a BKV-tól a tanulmányokat és a szerződéseket, de csak utóbbiakat kapta kézhez. A két offshore cég által készített tanulmányba az Index újságírója viszont csak úgy tekinthetett be, hogy aláírt egy nyilatkozatot arról, hogy a dokumentumok tartalmát vagy azok bármely részét sem részben, sem egészben nem hozza nyilvánosságra.

A társaság Vitézy Dávidnak, a BKV felügyelőbizottsági tagjának és több újságírónak is csak hasonló feltételekkel engedett betekintést az anyagokba. A BKV érvelése szerint a tanulmányok belső, döntéselőkészítő anyagok, amelyek „a törvény erejénél fogva nem nyilvánosak”.

A TASZ ennek ellentmondó jogi álláspontjában hivatkozik az Egészségügyi Minisztérium elleni peréra, amelyben a bíróság jogerősen kimondta, hogy a külső tanácsadó testülettől rendelt tanulmány szakvéleménynek tekinthető, így az nem csak az alperesi döntés-előkészítési folyamat részének minősül.

A TASZ szerint azt nem lehet vitatni a BKV esetében sem, hogy a megrendelések a BKV Zrt.-től elkülönülő, önálló szervezetekről történtek, hiszen külföldön bejegyzett gazdasági társaságokról van szó, amelyek semmilyen módon nem kötődnek a megrendelő szervezet rendszeréhez.

A jogvédő szervezet fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy bár a tanulmányok döntés meghozatalához szükségesek, de az nem ugyan azt jelenti, hogy döntés meghozatalára irányuló eljárás során, a döntést meghozó szervezet rendszerén belül keletkeztek.

A BKV Zrt. vezetője által a sajtótájékoztatón elmondottakból ráadásul az következik, hogy a releváns döntések már megszülettek, hiszen a vezérigazgató úr úgy nyilatkozott, hogy „a befektetés már megtérült”, ami egyértelműen arra utal, hogy a BKV Zrt. hozott döntéseket a tanulmányok alapján.

Az Index eljuttatta a BKV-nak a TASZ álláspontját. Mivel továbbra is úgy gondoljuk, hogy a tanulmányok érdekesek lehetnek a nyilvánosság számára, és a BKV-nak is érdeke, hogy eloszlassa az offshore cégekkel kötött szerződésekről a homályt, így továbbra is kérjük hivatalosan is az iratok másolatát.