Újrafestik a sávokat Budapesten

2009.04.03. 19:43

Újrafestik az útburkolati jeleket a fővárosban a következő két évben a biztonságosabb közlekedés érdekében - tudta meg az MTI városházi forrásokból. A Főpolgármesteri Kabinet a jövő héten tárgyalja a Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslatot. Eszerint a főváros költségvetésének elfogadásakor idén 500 millió forintot, jövőre pedig 700 milliót különítenének el erre a célra.

Az elmúlt három évben a szükségesnél jóval kevesebb útburkolati jelet újítottak fel, s ez mára komoly forgalombiztonsági kockázatot jelent. A 270 ezer négyzetméter tartós technológiával készült útjelet három-négyévente, a tízezer festett kivitelezésűt pedig évente egy-kétszer kell újrafesteni.

Az egyre növekvő számú lakossági panasz, észrevétel is megerősíti, hogy elengedhetetlen az útburkolati jelek felújítása - rögzíti a főpolgármester-helyettes a városvezetés elé benyújtott anyagában. Ebben megjegyezi azt is, hogy az elmúlt három évben összesen 255 millió forintot fordítottak erre a célra. Ebből 200 milliót tavaly, míg 2007-ben 11 milliót, 2006-ban pedig 44 millió forintot költött erre az önkormányzat.

Az utóbbi években, illetve a 2010 végéig tervezett útfelújításoknál mintegy 44 ezer négyzetméter útburkolati jelet újítottak vagy újítanak meg, s így 236 ezer négyzetmétert kell korszerűsíteni. A tízezer négyzetméternyi festett technológiájú útburkolati jelet idén is, jövőre is meg kell újítani.

A tervek szerint a városhatártól a központ felé haladva újítanák fel az útburkolati jeleket a főutakon. Ezen kívül minden kerületben például az iskolai gyalogátkelőhelyeknél újrafestik a jeleket, csakúgy mint a záró- és terelővonalakat. Elsőbbséget élveznek a gyalogátkelőhelyek, a kerékpáros jelzésrendszerek és a sávelhúzások is. Az útburkolati jelek festését csak száraz és viszonylag meleg időben, áprilistól szeptember végéig lehet elvégezni.