Bringakölcsönzőről tárgyal a főváros

2009.04.06. 17:30 Módosítva: 2009.04.06. 17:30
Budapesten is megjelenhetnek a Párizs, Bécs és Berlin utcáiról jól ismert, színes egyenbiciklik, melyeket elsőként a Belvárosban tesztelnének. Az önkiszolgáló jellegű rendszer lényege, hogy csekély bérleti díj fejében bárki használhatja a kihelyezett kerékpárokat, melyekhez a város különböző pontjain kihelyezett ún. dokkolóállomásokon lehetne hozzájutni.

Úgy tűnik, végre Budapesten is meg fog valósulni a nyugat-európai nagyvárosok jellegzetes önkiszolgáló kerékpárkölcsönző hálózata, amennyiben a főváros új parkolási stratégiáját célul kitűző Parking Kft.-nek sikerül megegyeznie a fővárosi vezetéssel. A cég előzetes javaslata szerint a rendszert párizsi vagy bécsi mintára tervezik kialakítani, vagyis a kerékpárokat a 300-600 méterenként elhelyezett dokkolóállomásoknál lehet majd felvenni és letenni. A rendszer bevezetésekor 800-1200 kerékpárral számolnak a szakemberek, első körben a belvárosban, a Nagykörúton belüli területen tesztelnék a kölcsönző hálózatot.

Az előzetes tanulmány szerint a beruházáshoz 1,2 milliárd forintra lenne szükség, ehhez a pályázat sikerétől függően 100-200 millió forint önrészt kellene biztosítani, a költségek fennmaradó 90 százalékának előteremtéséhez azonban uniós támogatás igénybe vételét tervezik.

Külföldön komoly problémákat okoztak a vandálok és a kerékpártolvajok, Párizsban például 18 hónap alatt szinte az összes biciklit le kellett cserélni , és összesen 7 800 kerékpárnak kelt lába. Ebből okulva Budapesten már a kétszintes kölcsönzést vezetnék be, azaz a használati díjon felül előzetes regisztráció és egy viszonylag alacsony összegű éves előfizetési díj is feltétele lenne a kölcsönzésnek. Párizsban az éves regisztrációs díj 29 euró, de már egy euróért lehet napi, öt euróért pedig heti "bérletet" kiváltani. A tervezett budapesti árakat egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az már biztos, hogy a szolgáltatás az első fél vagy egész órában ingyenes lenne, ezt követően viszont időarányosan emelkedő díjakkal ösztönöznék a biciklik gyors "forgását".

A főpolgármesteri kabinet támogatta, hogy a főváros induljon a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázaton, így a közeljövőben megkezdődhet a részletes megvalósíthatósági tanulmány és a pályázati dokumentáció előkészítése. A közgyűlés május végén dönthet a javaslatról.