Újabb forgalomkorlátozások a Duna jobb partján

2009.04.06. 19:17 Módosítva: 2009.04.06. 19:17

Újabb forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk az autósoknak keddtől a budai főgyűjtőcsatorna építése miatt Budapesten, a Bem térnél és a Bem rakparton - közölték az Élő Duna projekt kivitelezői hétfőn az MTI-vel. A korlátozások várhatóan május végéig érvényesek.

Keddtől nem lehet autóval megkerülni a Bem teret, mert a Fekete Sas és Bem József utca közötti útszakaszt lezárják a főgyűjtőcsatorna építésének következő fázisai miatt. A Külügyminisztérium előtti sávszűkítést viszont feloldják, a Bem József utcából pedig ismét be lehet majd hajtani a Fő utcába.

A Bem tér közepén átlósan haladó utat várhatóan május elején nyitják meg az Árpád fejedelem útjáról a Bem térre érkező autósok előtt. A kivitelező közlése szerint a Bem térről május végén vonulhatnak le végleg a munkások, azt követően a Fekete Sas utcában augusztusig lesznek még munkálatok. Kiemelték ugyanakkor, hogy a Duna vízállása az építkezés előrehaladását jelentősen befolyásolhatja.

Szerdától a Halász utca és a Szilágyi Dezső tér közötti szakaszon folytatódik a mellékcsatornák építése, ezért várhatóan május 6-ig lezárják a Bem rakpart külső sávját, valamint az épületek felőli parkolósávot. Ez idő alatt a forgalom a Duna felé eső belső sávon halad. A villamospótló és a 86-os autóbuszok Halász utcai megállóhelyét ideiglenesen a Szilágyi Dezső térre helyezik át.

A tájékoztatás szerint a tömegközlekedést is érintik az Élő Duna projekt keretében zajló építkezések: a 19-es és 41-es villamos pályájának felújítása miatt csütörtöktől 10 napon át szünetel a Moszkva tér irányába haladó villamosközlekedés a Gellért tér és Moszkva tér között. Ez idő alatt az utasokat villamospótló autóbuszok szállítják.

A Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep és kapcsolódó létesítményei beruházás Európai Unió által elismert költsége mintegy 428,7 millió euró. Ennek 65 százalékát az Európai Unió finanszírozza a Kohéziós Alapból, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát pedig a főváros.