Az ügyészség is vizsgálja az udvarra épített hotelt

2009.04.15. 16:49 Módosítva: 2009.04.15. 17:17

Két vizsgálat is indult az ötödik kerületi Bohém hotel építése ügyében. Ahogy beszámoltunk róla, a kerület engedélyt adott arra, hogy Szy Sándor vállalkozó hotelt építsen egy bérház udvarára. Így a körfolyosós lakások elé hatemeletes tűzfalakat húztak, elzárva a lakókat a fénytől és a levegőtől.

Az önkormányzat már a vizsgálatok lezárta előtt bejelentette, hogy a lakók cserelakást kapnak.

Engedéllyel vagy anélkül?

A Belváros cikkünk megjelenése után független igazságügyi szakértőt kért fel, hogy megállapítsa, 2004-ben helyesen döntött-e a kerület úgy, hogy az udvar valójában világítóudvar, amelyre épület emelhető. A szakértő megvizsgálja a lakók petícióját is. A benyújtott, tízoldalas anyag azt állítja, hogy egy ilyen építkezés a kerületi szabályozási terv engedélye ellenére sem lenne megvalósítható, mivel egyéb, magasabb szintű jogszabályokat sért.

A vizsgálat arra is keresi a választ, hogy az építkezés az engedélyeknek megfelelően zajlik-e. Bár Puskás András alpolgármester arról számolt be az Indexnek, hogy építési osztályuk szerint a beruházás szabályszerű, a beadvány állítja: a Bohém hotel építésénél több ponton is áthágták az érvényes engedélyeket. Lebontották például a helyi védettségű ház, a Molnár utca 35. felső emeletét, noha a homlokzatot meg kellett volna őrizni. Az egyik tűzfal pedig fél méterrel kijjebb került a megengedettnél, írták a lakók.

Puskás András megemlítette, hogy újabb engedélyt egyelőre nem adnak ki, tehát a használatba vételi engedélyt csak a vizsgálat lezárulta, és Szy Sándor számára kedvező döntés után kaphatna a vállalkozó.

Szükséglakások lesznek

Az építkezés leállítását ugyanakkor csak az ügyészség rendelheti el. Mivel a lakók az ügyészséghez is benyújtották panaszukat, a hivatal saját hatáskörén belül szintén vizsgálatot indított.

A kerület mindenesetre még a döntés előtt segítséget nyújtana a befalazottaknak. Azok, akiknek minden ablaka a tűzfalra nyílik, cserelakást kapnak az önkormányzattól. A kerület önkormányzati lakásokat ajánlott fel, amelyeket a jogosultak saját tulajdonukként vehetnek használatba. Azok, akik hasonló helyzetben vannak, de önkormányzati lakásban élnek, egy másik bérleménybe költözhetnek. Az alpolgármester szerint összesen hét lakás veheti igénybe a felajánlást, a többi ingatlannak legalább egy ablaka máshova nyílik.

Az önkormányzat az átadott lakásokban szociális célú ingatlanokat, szükséglakásokat alakít ki.