Fizetős parkoló miatt anyáztak Újpesten

2009.04.20. 17:54

Kisebb káosz alakult ki Újpest belvárosában, amikor hétfő reggel az eddigi ingyenes parkolóra kitették a fizetős parkoló táblát. A kerület nem akarja, hogy az egyik legnagyobb parkolót az átutazók használják a piacon vásárló újpesteik helyett, ezért vezették be a díjat. Ezt sokan nem akarták megérteni. Hamarosan tovább bővül a fizetős rendszer, az újpestiek viszont egy kártyát kapnak, amivel ingyen parkolhatnak.

Hétfő reggeltől fizetni kell Újpest belvárosában, a piac melletti parkolóban, ha valaki két óránál tovább is ott szeretné hagyni az autóját (ez első két óra ingyenes). Az intézkedés következtében az eddig mindig zsúfolásig telt parkolóban hétfő délelőtt bőven maradt hely, aminek a vásárolni járók örültek, a messzebről bejáró autósok viszont nem.

Derce Tamás, Újpest polgármestere az Indexnek elmondta, hogy hétfőn kezdődött el az újpesti főtér átépítése, ennek keretében vezették be a fizetős parkolási rendszert. Közölte, hogy a piac parkolójának nem P+R parkolóként kell funkcionálnia, amit főleg az agglomerációból bejárók használnak. A polgármester szerint a parkoló a piacra járó vásárlóké kell legyen, ezért is szabályozták úgy a fizetést, hogy az első két óra ingyenes, utána pedig óránként 180 forintot kell fizetni.


Nagyobb térkép

Derce szerint a parkoló a piachoz tartozik, a piac üzemelteti, így a fizetős rendszer bevezetéséhez nem kell parkolási rendelet. Hozzátette, hogy készül az újpesti parkolási rendelet is, amelyet május-júniusban tárgyalhat a kerületi közgyűlés. Ennek lényege, hogy Újpest hagyományos belvárosi részén fizetni kell majd, de az újpestiek a gépjárműadó befizetésekor kapnak egy vonalkódos kártyát, ami ingyenes parkolásra jogosítja fel őket.

Wintermantel Zsolt, a kerületi Fidesz-frakció vezetője szerint a parkolási helyzet Újpesten évek óta kaotikus, mindenképpen meg kell oldani, de nem jogszerűtlenül és nem az egyik napról a másikra. Wintermantel szerint mivel közterületről van szó (az érintett terület ugyanis tudomása szerint egy nyilvántartási hiba miatt közterületnek számít, nem a piachoz tartozik), ezért az újpesti önkormányzatnak rendeletet kellett volna alkotni a fizető parkolásról, sőt a fővárosi közgyűlésnek is módosítani kellett volna a parkolás szabályozásáról szóló rendeletét.

A képviselő szerint a fizető parkolás bevezetéséről semmilyen előzetes
szakmai egyeztetés nem volt, sem a kerületi testület, sem a szakmai
bizottságok nem tárgyaltak róla. Ráadásul az érintetteket sem
tájékoztatták, így derült égből villámcsapásként ért mindenkit ez az
intézkedés.