Jól vannak a Kossuth téren összefogdosott libák

2009.04.20. 15:57
A Parlamentnél demonstráló 42 szárnyas most a sintértelepen vár örökbefogadókra.

A Fővárosi Közterület-felügyelet jogszerűen járt el a Kossuth téren szabadon engedett 42 liba befogásánál, áll a Fővárosi Közterület-felügyelet közleményében. A szárnyasok most az Illatos úti sintértelepen várnak örökbefogadókra, még fürdőt is kialakítottak nekik.

A közlemény szerint az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény (Ávt) 2.§ i) pontja alapján a gyűjtötték be a szárnyasokat.

A közterület-felügyelők szerint az, hogy az állatokat a cselekmény elkövetői kitették, egyértelműen arra utal, hogy azok tulajdonlásáról – ha jogszerűtlen módon is – lemondtak, így a libák gazdátlanná válásának ténye már a helyszínen egyértelműen megállapítható volt.

A közleméyn beszámol arról is, hogy az Illatos úti gyepmesteri telepen elhelyezett libák kiválóan érzik magukat tágas kifutójukban, fürdőt alakítottak ki részükre, hogy minél otthonosabban érezzék magukat, addig is, amíg a hatóságok döntenek a sorsuk felől.

A telepen több állatorvos dolgozik, így állandó orvosi felügyeletet biztosítanak részükre, gondoskodnak továbbá a számukra megfelelő élelemről is. Az állatok további sorsa (esetleges örökbefogadás, menhelyen történő elhelyezés) az állategészségügyi hatóság döntésétől függ.

Az intézkedés alapját az teremtette meg, hogy a "települési önkormányzat jegyzőjének az állatok védelmével, valamint az állatok nyilvántartásával kapcsolatos egyes feladat- és hatásköreiről szóló 245/1998.(XII.31.) Kormányrendelet 3. § értelmében, ha a jegyző az Átv. 6-8. §-aiban meghatározott rendelkezések megsértését észleli, illetve ezek megsértése miatt hozzá bejelentés érkezik, köteles haladéktalanul eljárni, illetve az illetékes hatóság intézkedését kezdeményezheti."

Továbbá, a közterület-felügyeletről szóló 1999. évi LXIII. törvény 8. § (1) bekezdés alapján a felügyelő köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha a feladatkörébe tartozó jogszabálysértő tényt, tevékenységet, mulasztást észlel vagy olyan tényt, tevékenységet, mulasztást hoznak tudomására, amely a feladatkörébe tartozó ügyben beavatkozást tesz szükségessé, áll a közleményben.