A Ground Zero Budán

2009.04.22. 19:13
Másfél éve nem hallani semmi újat a Budai Parkszínpadról, illetve a helyére megálmodott Bartók-emlékparkról. Az sem újdonság, hogy az egykor szebb napokat megélt szabadtéri színpad kerítésén belül és kívül is botrányos állapotok uralkodnak. Azt pedig egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz változás a szintén leharcolt Feneketlen-tavi park szomszédságában.

A legváltozatosabb korú és fajtájú hulladékok, állati és emberi ürülék orrfacsaró bűze, szétvert, lerombolt, kiégett helyiségek - összességében ilyen 2009 áprilisában az ötvenéves Budai Parkszínpad, a XI. kerület egyik nagymúltú, könnyűzenei kulturális központja. A lapos, kör alakú építmény pillanatnyilag olyan, mintha bombakráter, vagy egy földig rombolt toronyház maradványa lenne. Már a főbejárat nagy vaskapui, vagy a kerítést szegélyező susnyás ágai közt bekukucskálva is lehangoló a látvány, a nézőtérre bejutva azonban siralmas állapotokat találni.

A széksorokat teljesen szétszerelték, az ülések kétoldalt egymásra halmozták, az egykor 2200 férőhelyes nézőteret felveri a gaz, mármint azt a részét, amit nem borít szemét. A zenekari árkot bűzös, poshadt víz tölti meg, benne különféle hulladékok áznak, kerekesszéktől kezdve a deszkadarabokon át az autókarosszéria-elemekig. A pénztárépület helyiségeiben szemlátomást hajléktalanok élnek, napi tevékenységeikről a szerteszét hagyott tárgyak - lábasok, magnókazetták, élelmiszermaradékok - árulkodnak.

Képek a helyszínről

A színpad - illetve ami abból megmaradt - mögötti szekció mintha háborús díszlet lenne egy balkáni filmdrámában. Az öltözők, zuhanyzók egy része kiégett, mindent elöntenek a rongy-és szemétkupacok, a helyiségeket húgy- és szarszag lengi be.

A parkszínpadról utoljára 2007 decemberében érkezett hír, akkor annyit lehetett tudni, hogy a lebontását tervezik, mert a már akkor is lepusztult, életveszélyes állapotú koncerthelyszínt a tulajdonos főváros nem hajlandó fenntartani, pláne nem a felújítására pénzt szánni. A több mint háromezer négyzetméteres területű parkszínpad ezért 2006 óta halott, az üzemeltető Szabadtér Színház Kht.-nek még az őrzésére sincs pénze - ennek köszönhetők a mostani áldatlan állapotok is.

Klikk a képre!

A három évvel ezelőtti városházi tervekről azt lehetett tudni, hogy a főváros lemondott a Budai Parkszínpadról, és helyén Bartók-emlékparkot szeretne létrehozni körülbelül 150 millió forintból. Konkrétumot, terveket azóta sem hallott, látott senki, egyik évi költségvetésben sem sikerült erre pénzt elkülöníteni.

Nem tudott érdemi változásról beszámolni Szolga István, a Szabadtér Színház Kht. műszaki igazgatója az Index érdeklődésére. "A főváros még mindig nem vette át tőlönk a parkszínpadot, pedig kéthavonta sürgető levelet írunk, hogy tegyék meg végre" - mondta az igazgató. Legutóbb múlt pénteken ment levél Horváth Csaba főpolgármester-helyettesnek az átvételről.

Klikk a képre!

Kívülről szemlélve patthelyzetnek tűnik: a park tulajdonjogát a főváros, illetve a főépítész nem adja át a kerületnek, mert csak kulturális célra, vagy közpark kialakítására lehetne a területet felhasználni, a kerület pedig szállodát, vagy más jövedelmezőbb létesítményt építtetne a helyére. A jelek szerint viszont pénze és szándéka továbbra sincs a fővárosnak a helyzet rendezésére.

Úgyhogy nem látszik, hogy meddig maradnak az áldatlan állapotok. Szolga István szavaiból az derül ki, hogy bármeddig: "Hívtuk mi már a rendőrséget is, volt feljelentés is, kijöttek, kiürítették a területet, előállították az illetéktelen behatolókat, aztán félóra múlva elmentek, és kis idő múlva mindenki vissza is költözött".

A fővárosi önkormányzat későbbre ígért Horváth Csaba főpolgármester-helyettes részéről részletes tájékoztatást a parkszínpad ügyéről. Előzetesen annyit megtudtunk a sajtóosztálytól, hogy a kerület és a főváros között még zajlanak az egyeztetések. Ezt nehezíti, hogy először telekmegosztást kellene eszközölni Újbuda és a főváros közt, másrészt pedig az építési törvény legutóbbi változásai is keresztülhúzták az eddigi számításokat.