Nyomoznak a BKV offshore-szerződései után

2009.04.28. 11:04
Az Index cikke nyomán, állampolgári kezdeményezésre a Legfőbb Ügyészség nyomozást rendelt el az ügyben.

A VII. kerületi rendőrkapitányság gazdaságvédelmi osztályán indul nyomozás a BKV offshore szerződéseivel kapcsolatban. A nyomozást dr. Győri György ügyész rendelte el egy cikkünkre támaszkodó állampolgári bejelentés nyomán.

A VII. kerületi rendőrkapitányságon az Index érdeklődésére elmondták, hogy megérkezett az ügyészségről az utasítás, az ügyet a gazdaságvédelmi osztály vette át.

Az ügyészségen egy Svájcban élő magyar állampolgár tette a bejelentést, aki olvasta az Indexnek a BKV offshore-szerződéseiről szóló cikkeit. Mint azt az Indexnek is elküldött levelében leírta, arról érdeklődött az ügyészségen, "hogy van-e mód ilyen esetben állami tulajdon hűtlen kezelésének vádjával eljárást inditani, hogy megtalálják, hogy ki az, aki ezeket a ügyleteket kitalálta, közbeszerzés nélkül levezényelte, majd a teljesitést végül igazolta. A Zuschlag-ügyben végül bizonyitott kárértékkel nagyságrendileg megegyező összegről van szó."

dr. Győri György ügyész válaszlevelében leírta, hogy a hűtlen kezelés bűncselekménye miatt, elektronikus úton tett bejelentéssel kapcsolatban nyomozást rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányság VII. kerületi Rendőrkapitányságát bízta meg.

Mint arról korábban beszámoltunk, március végén belső vizsgálatot rendelt el a BKV felügyelőbizottsága az Index által korábban nyilvánosságra hozott hét tanácsadói szerződéssel kapcsolatban. Az egyik offshore cég által készített tanulmányról kiderült, hogy forrásmegjelölés nélkül idéz szó szerint többek között az Indexről, a kormanyszovivo.hu-ról, a wikipediáról, vagy tükörfordításban angol nyelvű blogokról. A belső vizsgálat még tart.

Tavaly év végén két offshore cég készített tanulmányokat a BKV számára. Az egyikkel a devizapiaci változások hatásainak elemzésére, 78 ezer 500 euróért (jelenlegi árfolyamon mintegy 23 millió forintért), a másodikkal pedig a BKV hitelfelvételi lehetőségeinek felmérésére (a pénzügyi válság tükrében), 81 ezer 900 euróért (közel 24 millió forintért) szerződött a közlekedési társaság.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelő bizottságának a tagja közölte, átolvasta a tanulmányokat, és finoman szólva sem látja benne azt a tartalmi mélységet, amely alapján tízmilliókat kellett volna fizetni értük.

Az offshore cégek által készített tanulmányokba az Index újságírója is beletekinthetett, de csak titoktartási nyilatkozat aláírása után. Kocsis István BKV-vezérigazgató korábban úgy nyilatkozott, hogy általa aláírt szerződésekre szükség volt, a megbízásokkal ugyanis pénzt tudott megtakarítani a közlekedési cég.

A BKV Zrt. tevékenysége során - beleértve a külső cégekkel való szerződéskötéseket - a hatályos jogszabályokat betartva jár el, illetve bármely hatóság által indított vizsgálat során rendelkezésre áll; a kért információkat és adatokat rendelkezésre bocsátja, áll a cég Indexnek elküldött közleményében.

A közlemény szerint a BKV-hoz egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés a nyomozás megindításáról, ám amennyiben a hatóság a kérdéses ügyben hivatalos formában fordul a Társasághoz, a Társaság mindenben együttműködik a nyomozóhatósággal. A BKV Zrt. álláspontja szerint, sem korábban, sem a kifogásolt esetben nem történt hűtlen kezelés.

3 milliós bírság a BKV-nak tanácsadói szerződések miatt

Az Index úgy tudja, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal által kezdeményezett jogorvoslati eljárás lezárását követően a Közbeszerzési Döntőbizottság 3 millió forintra bírságolta a BKV-t, mert az úgynevezett AAM-szerződések kapcsán szabálytalanul mellőzte a közbeszerzési eljárást. Az AAM-ügyről is az Index számolt be először.