Május közepére lehet Budapestnek büdzséje

2009.04.30. 06:54

Nem tudja ma elfogadni idei költségvetését a fővárosi önkormányzat, mert nem lesz meg az MSZP-SZDSZ koalíció egyfős többsége; a lemondott szocialista Hunvald György helyére jelölt Kivágó Iván Györgyné mandátumkiadását ugyanis megkifogásolták.

A költségvetésről várhatóan május 14-én rendkívüli ülésen dönthet a Fővárosi Közgyűlés, addig lezárul a jelölt mandátuma kapcsán zajló jogorvoslati eljárás. Kivágó Iván Györgyné egyébként két éve már a közgyűlésben esküt tett, és egy bizottság külsős tagjaként dolgozik. Akkor nem merült fel vele kapcsolatban, hogy a rendszerváltás előtt kémelhárító volt.

Költségvetés hiányában a közgyűlés várhatóan újabb egy hónappal meghosszabbítja az átmeneti finanszírozási rendeletét és dönt a múlt évi zárszámadásról. Döntés várható a parkolási díjak emeléséről, a fizetőövezet kiterjesztéséről és a BKV-pótdíjak elévülési ideje egységesítésének kezdeményezéséről. A távfűtés 20 százalékos áfájának 5 százalékra csökkentését ugyancsak kezdeményezik az államnál.

Tárgyalnak a fővárosi roma kulturális központról is, aminek Szentkirályi utcai létrehozását az állam és a főváros szorgalmazza, a VIII. kerület és a roma szervezetek többsége aggályosnak tartja. Vita nélkül tájékoztatást kap a közgyűlés a 4-es metró építésének helyzetéről és döntenek a főpolgármester által végrehajtásában felfüggesztett bizottsági határozat sorsáról, valamint a 4-es metró projektigazgatóságának költségvetéséről és a római pari gát uniós pályázatáról.