Hagyó felelőst követel formaruha-ügyben

2009.05.14. 14:37

Azonnali tájékoztatást kért Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes Kocsis István BKV vezérigazgatótól a szakszervezetek által kifogásolt formaruhákról.

A vezetéshez írt levelében Hagyó kéri Kocsis Istvánt, hogy állapítsák meg az eddig megtett, illetve elmulasztott intézkedések felelősét, és vizsgálják meg az azonnali szerződésbontást a gyártó céggel, ha a dolgozók panaszai igaznak bizonyulnak.

A politikus emellett szeretné tudni, hogy a beszerzéskor a vállalatvezetést presztízs- és imázs-szempontok vagy a dolgozók kényelme vezérelte. Hagyó kíváncsi arra is, hogy a szakszervezetekkel konzultáltak-e a beszerzésről, kikérték-e a dolgozók véleményét, lehetett-e tesztelni előzetesen a ruhadarabokat.

A főpolgármester-helyettes arra is választ vár, hogy milyen minőségellenőrző rendszert alkalmazott a BKV a formaruhákkal kapcsolatban, valamint hogy miként fordulhatott elő, hogy egész más minőségű ruhát vettek át, mint amit a pályázó a csaknem 2 milliárd forintos pályázaton vállalt. Hagyó nem érti, hogy lehet, hogy a minőségromlást a BKV nem vette észre és a dolgozók által használhatatlannak ítélt öltözeteket kiosztott.

Hagyó hozzátette: elfogadhatatlannak tartja, hogy – a jelzett tapasztalatok alapján – nem a kellő körültekintéssel, és nem a BKV dolgozóinak megelégedésére jártak el egy napi munkakörülményeket alapvetően befolyásoló ügyben.

Az Index kedden számolt be arról, hogy a silány minőség miatt a nyári formanadrágok kiosztásának azonnali leállítását követeli a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége. A BKV Fürst Közlekedési Szakszervezet szerint az új pulóver bő ujja beakad az irányváltóba, a világos, bugyikék kabátok pedig olyan bénák, hogy nem is hordja őket szinte senki.

A BKV később dönt, felmondja-e a szerződést

A BKV Indexhez elküldött közleménye szerint a BKV Zrt. az EMEF Zrt.-vel kötött szerződés biztosította keretek között fog megoldani minden olyan problémát, mely a formaruhát gyártó cég szolgáltatásával kapcsolatban felmerül. Bármilyen, a BKV új formaruháinak nem kielégítő minőségével kapcsolatos vitás kérdést a BKV a szerződés keretein belül, lehetőleg tárgyalásos úton, békésen kíván rendezni az EMEF Zrt.-vel. A hibás termékek cseréjére és a kötbér megfizetésére a társaság haladéktalanul intézkedik. A közlemény szerint a BKV nem tartja elfogadhatónak és nem is engedi meg egy szállítónak sem, hogy az általa elvárt és megfizetett minőségtől visszalépjen. A társaság a minőségellenőrzés elvégzése valamint az EMEF-fel folytatott tárgyalás után dönt arról, hogy felmondja-e a szerződést.