Tízkor lehúzzák a rolót az újbudai kocsmák

2009.05.20. 00:53

Szerdától életbe lép Újbudán az éjszakai alkoholárusítást korlátozó önkormányzati szigorúság. A kocsmáknak, bároknak kötelező 22 órakor bezárni, az éjjel-nappali boltoknak pedig hajnali ötig szüneteltetni a szeszesital-árusítást. A radikális rendelet nem érinti a nagyipari vendéglátás két központját, a Cafe Riót és Zöld Pardont. A kiskereskedők petíciót írnak.

A május 20-tól érvényes rendeletben az önkormányzat 50 ezer forintos bírságot is kilátásba helyezett a kocsmák és a kisboltok tulajdonosainak, ha megszegik a tilalmat.

Az intézkedés 90 különböző színvonalú szórakozóhely és üzlet működését korlátozza, cserébe viszont sok kivételt engedélyez. A kerület két közismert szórakozóhelyének, a Zöld Pardonnak és a Riónak pédául a drákói szigor ellenére sem kell korábban zárnia. Működésük a többi, magát a felső (I., II.) kategóriások közé soroló szórakozóhellyel együtt továbbra is zavartalan lesz. Nem tartoznak a rendelet hatálya alá a kerületben található hotelek, bevásárlóközpontok, ipari parkok vendéglátóhelyei, boltjai, valamint a benzinkutak shopjai sem

A rendelet némileg kedvez az alsó, III., IV. kategóriába tartozó, de meleg konyhát üzemeltető helyeknek is: ezek éjfélig tarthatnak nyitva.

Az olcsó berúgási lehetőségeket és az ezzel járó hangoskodást akarta megszüntetni a XI. kerületi önkormányzat, amikor nagy többséggel elfogadta a rendeletet – mondta az Indexnek Domonkos Csaba. Újbuda önkormányzatának sajtófőnöke elmondta, hogy sok kerületi lakos reklamált az éjszakai randalírozások miatt, amelyek elsősorban az alkoholárusításra specializálódott üzletek környékét jellemezték.

Molnár Gyula a sajátmaga által jegyzett előterjesztésben is hasonlóan indokolt: a kerület zenés szórakozóhelyei, valamint a szeszes italokat forgalmazó üzletek környékén az elmúlt évek során új éjszakai életforma alakult ki, ezért segíteni kell a lakók pihenéshez való jogának érvényesülését.

Az április 16-i ülésen a képviselők többsége frakcióhovatartozástól függetlenül támogatta Molnár javaslatát. Domonkos szerint a korlátozás azért kapott a 40 fős testületben 30 igent, mert sokkal kevésbé volt kemény, mint az első változat, amelyet még a Fidesz készített.

Az ellenzék még tavaly állt elő egy valóban szigorú beadvánnyal. Sölch Gellért fideszes képviselő elmondta, hogy a javaslattal, amely akkor még kivétel nélkül az összes éjszakai szórakozóhelyre és üzletre vonatkozott, a Rio és ZP területfoglalási ügyében beállt patthelyzetben akarták megmozgatni az önkormányzatot. A politikus szerint Molnár Gyula az ötletet jónak tartotta, de leszögezte, hogy a két nagy hely forgalmának korlátozásába nem fog belemenni. A testület azonban időközben rendezte a helybérleti kérdést, és az évek óta tartó túlterjeszkedésért milliárdos bírságot szabott ki a két szórakozóhelyre. A fideszesek egy része ezért belement a szelídített nyitvatartási rendeletbe

Sölch elismerte, hogy a nyitvatartási korlátozás számos olyan vendéglátóhelyre is kiterjed, amely ellen nem volt panasz. Ezek számára megoldás lehet, ha a Városgazdálkodási Bizottságtól kérnek felmentést, amely rendezvényszervezés ürügyén kivételes méltánylással akár folyamatosan is engedélyt adhat a hosszabb nyitvatartásra.

Az Index információi szerint a boltosok és a vendéglátóhelyek tulajdonosai petíció benyújtását tervezik. Szerintük sok munkahely szűnhet meg a kerületben a döntés miatt. Azzal érvelnek, hogy olyan szórakozóhelyekre, amelyről tudható, hogy 22 órakor bezár, már kora esete sem ül be senki. A vállalkozók szerint az sem megoldás, hogy normális üzletmenet helyett most méltányossági kérelem beadására, vagy trükközésre kényszerítik őket.

Az utcai alkoholizálás megfékezése más kerületekben is napirenden van. A Duna-parti szórakozó övezettel rendelkező Óbuda is bevezett egy nyitvatartási rendeletet, de az önkormányzat a vendéglátóhelyekre egyáltalán nem vezetett be korlátozást, csak az éjszaka is nyitvatartó boltoknak tiltotta meg 23 órától a szeszárusítást.