Tilosban parkoló egyenruhások

2009.05.22. 11:23
Olvasóink képei rendőrautókról, amelyek olyan helyre álltak, ahova nem kellett volna.

A következő képeket olvasók készítették olyan rendőrautókról, amelyek tilosban, mozgássérülteknek fenntartott helyre vagy kerékpárútra parkoltak. Elképzelhető, hogy némelyik rendőr éppen intézkedett, vagy sürgős bűnesethez riasztották, ezért nem ért rá megfelelő parkolóhelyet keresni. A képeket készítők jó része azonban nem így látta.

Llyd a fenti képet még tavaly ősz környékén lőtte, a soroksári Auchan parkolójában. Mint írta, "nem volt elég nekik a forgalomtól elzárt terület, a mentőké is kellett".

Gyuri két képén szereplő rendőrautó biztos, hogy talált volna jobb helyet a közelben, mint hogy útzárat alkosson a kerékpárúton. A fotó annyira egyértelmű, hogy vélemény sem volt hozzáfűzve.

Ha egyszer kijelölnek parkolót a mozgássérülteknek, akkor azt illik tiszteletben tartani. Nem úgy, mint Anna-Petra fotóján, a VIII. kerületi rendőrkapitányság előtt.

István még 200-4-ben fényképezte le ezeket a rendőrmotorokat egy bevásárlóközpont parkolójában. Ami időtállóvá teszi őket, az az, hogy a képeket elküldte Belügyminisztérium címére, a következő szöveggel:

"Tisztelt BM! A közelmúltban több híradás is beszámolt arról, hogy a Rendőrség fokozottan ellenőrzi azt, hogy a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyet a valóban az arra rászorulók vegyék igénybe. Ez amúgy nagyon helyes. A mellékelt felvételeket egy budapesti bevásárlóközpont parkolójában készítettem 2004. október 28-án, 12.51-kor. A két rendőrmotor szemmel láthatóan a mozgássérültek parkolóhelyén "pihen". Ezt a parkolást minden bizonnyal valami nagyon sürgős eset indokolta (de legalábbis ez lesz a magyarázat) ugyanakkor én az áruházban nem találkoztam rendőri intézkedéssel. Arra szeretném emlékeztetni Önöket, hogy hiába fektetnek pénzt, energiát aktuális kampányukba, ha az elvárt magatartással ellenkező példát tapasztal a társadalom - épp a rendőrőktől." A levélre máig nem kapott érdemi választ.

Nándor levele szerint "a Szabadság téren, a Bankcenter oldalánál a sarkon van egy értelmetlen Megállni tilos tábla. Minden nap bilincselik azokat a szerencsétleneket, akik azt hiszik, találtak egy szabad parkolóhelyet, pedig rendszerint jegyet is vesznek tudatlanságukban. A két rendőrnek persze szabad megállni."

K.A. felvételén a rendőrautó a lehető leglátványosabban hány fittyet a tiltó táblára a Práter utca - Vajdahunyad utca sarkán.

Gergő még január végén látta ezt a kiváló rendőrautót az V. kerületi Gerlóczy utcában, a Tűzoltósággal szemben. Mint hozzáfűzi, "külön pikantériája a képnek, hogy épp ezen a helyen szokott a szomszédos irodaház legtöbb dolgozója 10 perces parkolásokkal masszív büntetéseket beszedni: az utca eleje megállni tilos (ahogy az a képen is látszik), a további része pedig behajtási engedély-köteles, videókamerával megerősítve..."

Balázs idén februárban lőtte ezt a két fotót a Belgrád rkp. 1-3. közötti szakaszon. Az elsőn látszik, hogy a gyalogosok is alig férnek el az autó mellett a járdán. A második fotón a táblán feltüntetett lopóautó pedig valamiért nem jött.

Gábor a fenti képet Ferihegyen készítette, ahol a 4-es főút vecsési elkerülő szakaszán a Budapest felé érkezőket mérik a rend őrei, forgalomtól elzárt területen. Mint írja, "kérdésemre, hogy villogó nélkül milyen alapon állhatnak ott meg, a közeg azt válaszolta: Meg lehet oldani. Arra, hogy hogyan, már válasz nem érkezett. Mikor fölvetettem, hogy lefényképezném őket, a kolléga közölte, beperelhetnek személyiségi jogok sérelméért. Hm.. Érdekes!"

PB szerint "a Blahán a közértnél, az éjszakai busz megállójában minden nap, minden napszakban lehet látni rendőrautót. Van, hogy a rendőr több szabálytalan parkolóval együtt áll ezen a helyen, a legnagyobb nyugalomban." Ezt dokumentálta is két egymást követő napon.

Speedy-nek még a télen sikerült lekapni ezeket a példamutató rendőröket a Dunakeszi Auchan parkolójában.

"Nem villogtak, nem szirénáztak, nem intézkedtek. Sziesztáztak és parkoltak." - írta S.D. a 2006 június 16-ám, Budapesten, a Margit körút 56.-nál készült képekhez, amelyeken látszik, hogy a gyalogosok alig tudják kikerülni a járdára állt rendőrautókat.

Hogy a közterület-felügyelők se maradjanak ki, a fenti képet Balázs küldte, a következő szavak kíséretében: "Ez a kép majdnem egy éves, annyit tudni kell erről a parkolóról a XI. kerületi önkormányzat előtt, hogy mind a három hely mozgássérülteknek van fenntartva, kivéve amikor beállnak a közterületfelügyeletesek."

Ha bárki a fentiekhez hasonló fotót vagy videót készít pofátlanul szabálytalankodó autósokról vagy egyéb felháborító/érdekes/meghökkentő fővárosi eseményről, küldje el a budapest blog jobb felső részén található linkre (Küldjön képet, videót!). Köszönjük.