Minden buszba GPS-t venne a BKV

2009.05.29. 11:32

4 milliárd forintért venne GPS-eket a BKV. A cég az összes járművét felszerelné a készülékekkel, így reformálnák meg az utastájékoztatást.

Az EU Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) pályázatán 4 milliárd forintot nyerhet a BKV ZRt. A BKV-figyelő úgy tudja, hogy a cég pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) befogadta. Ha a BKV nyer, ezt a pénzt kizárólag az utastájékoztatás és a forgalomirányítás fejlesztésére fordíthatja. A cég még idén kiíná a közbeszerzést, a 2 éves projekt jövőre indulhatna.

A BKV minden járművét GPS-el szerelné fel, mellyel a jelenleginél jobban nyomon követhetőek lennének a járművek. A navigációs adatok alapján a járművek teljes műszaki hibáit, az ajtók nyitottságát, megtett utat, átlagsebességet is mérni tudják.

Egyes járműveken becslések alapján még azt is megtudnák állapítani, hogy mennyien utaznak, így a járműveket csúcsidőben akár át is tudnák csoportosítani.

A tervek szerint az utastájékoztató rendszer is teljesen megújulna. 200 főbb csomóponton a 86-os vonalán már bemutatott (azóta már össze is tört) GPS-es táblákat telepítene a cég, melyeken könnyen megfigyelhető lenne a járművek helyzete, és pontosan kijeleznék és bemondanák az érkezési időt is.

A BKV tervezi az utastájékoztató táblák (Fok-Gyem) teljes lecserélést is.Erre azért lenne szükség, mert így a járműveken utazva megtudhatnánk a következő megálló nevét, az átszállási lehetőségeket, és azt is, hogy azok pontosan mikor érkeznek a megállóba, mennyit kell majd rá várnunk. A járművek helyzete interneten és WAP-on is nyomon követhető lenne.