15 helyről kitiltják a hajléktalanokat Újbudán

2009.06.02. 16:09

Új Rend Újbudán címmel hirdette meg közbiztonsági programját Molnár Gyula, Budapest XI. kerületének polgármestere kedden. Négy fő területre koncentrálnak a programban: a közbiztonság javítására, a közlekedés biztonságosabbá tételére, a hajléktalan-problémára és a köztisztaságra.

Molnár Gyula polgármester kedd délutáni sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a kerület a kötelező feladatain túl plusz terheket is vállal azért, hogy a kerület lakói biztonságosabb és tisztább környezetben élhessenek. A közbiztonság javításáért kerületőr-hálózatot hoztak létre, most tíz ilyen őr dolgozik: egy meghatározott területen járőröznek, és szólnak a rendőröknek vagy a közterület-felügyelőknek, akik intézkedhetnek a szabálytalankodókkal szemben.

A polgármester elmondta: a kerületőrök annyiban különböznek a polgárőröktől, hogy előbbiek fizetést kapnak munkájukért, a polgárőrök nem. Molnár Gyula kiemelte, hogy a program részeként az utóbbi időben négyszeresére emelték Újbudán a közterület-felügyelők számát - most 21-en vannak - és tervezik, hogy a meglévő 33 térfigyelő kamera mellé újabb 15-öt szerelnek fel a kerületben.

A XI. kerületi lakók egy új szolgáltatást is használhatnak majd, az újbudai 112-es diszpécserközpontot, ahová különböző panaszaikkal fordulhatnak, vagy segítséget kérhetnek, várhatóan év végétől. A központ a Fraknó utca 32. szám alatt lesz, de még nem tudni, pontosan milyen telefonszámon érhető majd el.

A polgármester arról is beszélt: a közlekedést úgy kívánják biztonságosabbá tenni, hogy a veszélyes kereszteződéseket feltérképezik, majd javaslatokat tesznek a forgalmi rend esetleges megváltoztatására, emellett újabb három mobil sebességmérőt szerelnek fel. Az általános iskolásoknak segédmotoros oktatást szerveznek, a költségek nagyobb részét pedig magára vállalja a kerület.

Molnár Gyula a hajléktalanok ügyével kapcsolatban azt mondta, hogy hamarosan 15 olyan körzetet jelölnek ki, ahol a hajléktalanok nem telepedhetnek le - azaz innen elküldik őket és nem is térhetnek vissza. A polgármester kiemelte, hogy humánus megoldást keresnek, de a többségnek is vannak jogai. Ebben a munkában a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködnek.

A polgármester elmondta még: Újbudán körülbelül 5 ezer négyzetméternyi graffitis falfelület van, első lépésben ennek 20 százalékát takarítják le. A legérintettebb körzetben, Lágymányos belső részeiben kezdődött meg a munka kedden délután. A polgármester hozzátette, hogy már elkezdték az illegális hulladéklerakók feltérképezését és megszüntetését is. Hatalmas feladatról van szó, hiszen körülbelül 3 ezer konténernyi illegális hulladék van a XI. kerületben, tette hozzá.