180 százalékos is lehet a parkolódíj-emelés

2009.06.02. 14:56

Kedd reggel lépett hatályba az a rendelet, amely szerint Budapesten átlagosan 30 százalékkal emelkednek a parkolási tarifák. Ehhez képest több email is érkezett a szerkesztőségbe, ami szerint a 30 százalék nagyon nem 30 százalék.

András levele szerint „a magyarokkal bármit meglehet tenni kampány keretében, ezúttal a jobboldali vezetésű XII. kerület gondolta azt, hogy szabad a rablás. A mai napon 115 Ft-ról 290 Ft-ra emelte az 1 órás parkolás árát. Nem tudok ehhez olyan megjegyzést fűzni, amitől nem határolódnék el később.”

Hasonló levél a balodali vezetésű XIII. kerületből: „Nem tudom, milyen absztrakt matek kell a 30 százalékhoz, szívesen kiszámolnám, nálunk Újlipóton 130-ról lett 365 forint lett reggel 8-tól a parkolódíj.”

Megkérdeztük a parkolási rendelet módosítását kidolgozó Parking Kft-t, hogy állhatott elő ez az óriási emelés, amikor átlagosan 30 százalékos drágulásról volt szó.

A nevezetes tarifatáblázat
A nevezetes tarifatáblázat

Volly György, a Parking Kft. kommunikációs igazgatója elmondta, hogy valóban van pár hely a fővárosban, amely éppen a közgyűlés napján beadott módosítások miatt került még eggyel magasabb díjzónába, így ott valóban 100 százalékos mértékű, vagy annál is nagyobb az emelés. Sőt, akad olyan hely, ahol egyes díjzónák kimaradtak, így ott az ugrás is nagyobb lett. Ezt mind-mind kifejezetten a kerületek kérték az ott kialakult parkolási feszültségek miatt.

Ilyen kategóriákat ugrott hely például az Újlipótvárosban Radnóti utcától északra eső rész, vagy a XII. kerületben a Városmajor.

parkol
Az új övezeti rendszer az újonnan csatolt zónákkal

Volly György szerint a Parking Kft. tarifatáblázatán a százalékokat összeadva, figyelembe véve az érintett területek nagyságát, és bevételi hányadát jött ki a 27 százalékos átlag. Volly szerint a legutóbbi kommunikáció már 30 százalékos mértékű átlagos emelést említett, éppen ezért, figyelembe véve az övezeti nagyság növekedését, valamint egyes övezetek kiesését.

A kommunikációs igazgató közölte, hogy a területek nagyságát, a bevételek eloszlását figyelembe véve azonban továbbra is tartható az átlagosan 30 százalékos díjemelés, még akkor is, ha az olvasói levelek mind igazak, de valójában elenyésző területet érintenek.

Volly hozzátette: sokkal nagyobb területet, és sokkal jelentősebb bevételi hányadot érintenek a 30 százaléknál kisebb mértékű emelések, mint adott esetben a minimális területet, minimális összbevételi hányadot érintő 100 százalékot meghaladó emelések.

A korábbi övezeti rendszer
A korábbi övezeti rendszer

Volly szerint a belső városrészek esetében 300-ról 365-re (22%), 265-ről 365-re (37%) és még kisebb részben 230-ról 365-re (58%) nő a díj, ezek súlyozzák az emelés mértékét. Teljesen tiszta számokat majd később lehet kapni, de átlagosan valahol 30 százalék körül lesz év végén visszatekintve.

A kiszámolt százalékok ugyanakkor nem vonatkoznak az újonnan bevont parkolási övezetekre, amit nem vett figyelembe a Parking Kft. Az ugyan igaz, hogy a 0 forintról 145 forintra növekedés százalékban kifejezhetetlen, de a teljes fizetős parkolási területet és a bevételt nézve mindenképpen megemeli az átlagos (30 százalékosnak kihirdetett) drágulás mértékét.