A kötbér miatt drágult meg a Margit híd

2009.06.17. 19:20 Módosítva: 2009.06.17. 19:20

Az Index információi szerint az lehetett az egyik fő oka a Margit híd felújítására beadott kivitelezői ajánlatok megdrágulásának, hogy a tenderben meghatározott építési (forgalomba adási) határidő nehezen tartható, azaz a kivitelezők többsége már előre bekalkulálta a csúszás miatt várható kötbér összegét.

Mint arról az Index korábban beszámolt, a híd felújítására beadott kivitelezői ajánlatok bontásánál kiderült, hogy a munkát a kivitelezők az eredetileg becsült 15 milliárd forint duplájáért, mintegy 30 milliárd forintért végeznék.

A többletköltség előteremtésére a fővárosi önkormányzat nem volt felkészülve, így várhatóan több nagyberuházást el kell halasztani a Margit híd rekonstrukciója érdekében.

Az Index egy keddi sajtótájékoztatón megkérdezte az egyik pályázó, a Szabadság híd felújítását is végző Hídépítő Zrt. vezérigazgatóját, hogy reálísnak tartja-e a 30 milliárd forintot. Fehér László elmondta, hogy a mostanában emlegetett 30 milliárd forintot nem tartja reálisnak, a vállalási ár körülbelül 20 és 25 milliárd forint között van, de hozzátette azt is, hogy a kivitelezők mindig nettó árban gondolkoznak.

Az Index úgy tudja, hogy a Városházán felmerült, hogy a pályázatot nyilvánítsa eredménytelennek a főváros, hátha egy következő pályázaton alacsonyabb árajánlatokat kapnak a kivitelezésre.

Megkérdeztük Tiba Zsoltot, a Margít hídi felújítás, és több uniós projekt felügyeletével a közelmúltban megbízott fővárosi főjegyzőt, aki elmondta, hogy a főpolgármesteri hivatal egyértelműen arra készül, hogy a rekonstrukciót a mostani tender keretében oldják meg. A jelenlegi pályázat eredménytelenné nyilvánítása és új pályázat kiírása ugyanis a városházi szakértők szerint nem célszerű a főváros érdekei szempontjából, sőt a 3-6 hónapos emiatti csúszás még a hatmilliárd forintos uniós támogatást is veszélyeztetné. A főjegyző jelenleg - a még megoldandó pénzügyi kérdésen kívül - nem lát a tender eredményességét veszélyeztető körülményt.

A mostani pályázat eredményhirdetését a főváros a jogszabályi lehetőségekkel élve egy hónappal elhalasztja, június 24-ről július 24-re.