Az új beruházók érkeztek trágyaszaggal a lakóparkok közé

2009.06.18. 16:10 Módosítva: 2009.06.18. 16:11

Nem a bosszú, hanem a válság kényszerítette rá a XVI. kerületi Vágás utcai telek tulajdonosát, hogy építkezés helyett bérbe adja az újépítésű lakóparkok szomszédságában fekvő ingatlanát, ahova a napokban kecskékkel, birkákkal egy hangos csapat  telepedett be. Mindezt a vállalkozó állítja. Saját terveire egyébként eddig nem kapott építési engedélyt, de időközben el is állt a beruházástól. A területet a most bérlőként feltűnt állattartó csoport fogja megvenni. A farm miatt háborognak a környékbeli lakók, vizsgálódik minden hatóság.

Pénzügyi megfontolásból és nem környék lakóinak bosszantása miatt engedett új bérlőket a tulajdonában lévő ingatlanra a Diamond Shark Investment Ltd. - állítja a vállalkozás ügyvédje. Medveczky Mihály szerint a cégnek nincs mit megbosszulnia a szomszédokon, nem miattuk, hanem műszaki okok miatt dobta vissza a másodfokú építési hatóság az építésiengedély-kérelmet.

04-lakopark

A DSI ügyvédje az Index szerdai cikkére reagált, amelyben azt írtuk, hogy a XVI. kerületben szomszédháború tört ki a lakóparki lakók és egy üres telek bérlői között. A bérlők a hétvégén érkeztek egy lakókocsival, és sok háziállatot, kecskéket, birkákat, szárnyasokat hoztak magukkal. A kisebb, beépítetlen telket három jól szituált lakópark veszi körül.

A környéken terjengő trágyaszag mellett a közvetlen szomszédságban, az Európa Lakókertben az is bőszítette a helyieket, hogy az újonnan érkezőknél éjjel-nappal hangos "tuctuc zene" szólt. Emiatt több alkalommal kihívták a rendőröket. A lakók közül sokan úgy vélték, hogy a telek eltanyásítását és a csendháborítást a tulajdonos rendelte azért, mert a szomszédok aláírást gyűjtöttek tervezett beruházása ellen.

05-lakopark

Medveczky Mihály szerint nem ez a helyzet. A DSI-nek tényleg nincs építési engedélye, de az építészek már dolgoznak, hogy megfelelő módosításokkal a kérelmet újra beadják az önkormányzathoz. Az ügyvéd elmondta, hogy a DSI tulajdonosa időközben a terület értékesítése mellett döntött. Jelentkezett is egy másik beruházó társaság, amely a majdani építési engedélynek megfelelően fogja megépíteni a tervezett 24 lakásos társasházat.

A DSI a leendő beruházóval kötött egy bérleti szerződést is a területre, amely addig van érvényben, amíg a vételárat kifizeti. Az ügyvéd kijelentette, nem jogosult a vevő megnevezésére, azt viszont elárulta, hogy a vállalkozás sem kizárólag saját tőkéből, hanem „etnikai kisebbségeknek nyújtott állami támogatással kiegészítve" kívánja finanszírozni a költségeket.

01-lakopark

Medveczky az Index kérdésére elmondta, a DSI tulajdonosa csak mosolygott, amikor hallott arról, hogy a területen állatok jelentek meg, és hangos volt a zene. A bérleti szerződésben nincs kikötés a telekhasználat részleteire, ezért ebbe az ügybe ő nem tud beleavatkozni.

A drótkerítéssel körbevett állatfarm létrehozását azonban a hatóságok nem találták viccesnek. Az ÁNTSZ csütörtökön vizsgálódott a Vágás utcában, a XVI. kerületi önkormányzat pedig "minden fronton elindítja az eljárásokat".

02-lakopark

Ancsin László, a kerület jegyzője az Indexnek azt mondta, egyértelmű, hogy jogszerűtlen az akció, ezért hatósági ügyként kezelik, és elrendelték, hogy az önkormányzat minden irodája saját hatáskörben vizsgálja ki az ügyet. A jegyző valószínűsítette, hogy az állattartás miatt lehet a legkönnyebben fellépni a bérlőkel szemben, de mivel magánterületen vannak, és jogorvoslati lehetőségük van az intézkedések meghozatala után, nem várható gyors eredmény, ha önként nem állnak kötélnek.

A jegyző közölte, hogy a DSI építésiengedély-kérelmét a kerület első fokon kiadta ugyan,de vállalkozók megfellebbezték, és a Közép-Magyarországi Regionális Hivatal Építési főosztálya új eljárásra visszautalta a kerülethez. A tiltakozó lakók által indított fórumon azt állítják, az engedély több sebből vérzett, a tervezett társasház például túllépte a kerületben érvényes magasságkorlátot. Ancsin László kijelentette, ki kell vizsgálni, hogy vétett-e hibát a kerület építési hatósága, amikor első körben átengedte a kérelmet.