Béla
10 °C
23 °C

Mállik az egykor fényűző csarnok

2009. 06. 19. 11:37

Aki a Soroksári út környékén, a Csepel-szigetre vezető híd felé jár, láthatja, hogy nincs valami jó állapotban Budapest egyik jellegzetes huszadik század eleji épületegyüttese, a Nagyvásártelep védett irodaháza és a hozzá kapcsolódó csarnok. A terület 2005 környékén szerepelt először kiemelt helyen a hírekben, akkor jelentették be, hogy új városrész épülne a Kvassay gát mögötti 32,5 hektáros területen, lakásokkal, irodákkal, Budapest első felhőkarcolóival. A múlt században ezt a területet tartották a főváros éléskamrájának, amiről mostanra csak a letarolt területen árválkodó, leromlott állapotú, belül szétvert, összegraffitizett két épület tanúskodik.

Képek a helyszínről

A Budapest IX. kerület, Hídépítő utcai és Helyi kikötő út közötti Nagyvásártelepet 2004-ben nyilvánította műemlékké. A rendelet szerint műemléki védelem alatt áll a Nagyvásártelep irodaépülete, zászlótartó építményei, csarnoképülete, az ahhoz tartozó rámpa, valamint a kikötő bejárati pillérei. A védelmet a modern stílusú, 1930-32-ben Münnich Aladár tervei szerint emelt csarnoképület építészeti értékeivel indokolták.

Lenyűgöző épületek

A vörösesbarna klinkertéglával burkolt, és emiatt közkeletűen „Piros”-nak hívott négyemeletes iradépülethez hatalmas csarnoképület csatlakozik. A még mostani állapotában is lenyűgöző, 247 méter hosszú egyetlen hatalmas terem a harmincas években Magyarország legnagyobb fedett tere volt. Egyik végéből a másikba tekintve a tetőrendszer hullámzása alatt a messzeségbe vész a szemközti fal.

A Zeiss-Dywidag rendszerű vasbeton héjtetőrendszer ívsora alatt, a két hosszanti főfal mentén egy-egy magasított rakodóperon húzódik, az ezek felett lévő hatalmas osztott üvegablakokon dől be a fény. Mostanra sok üveg ki van törve, az eső és a szél is akadálytalanul bevág. A rakodóperonokra nem véletlenül volt szükség, fénykorában a terem hat-nyolc méteres magasságig volt zsúfolva ládákkal, konténerekkel, bennük az éppen aktuálsi szezonális mezőgazdasági, kertészeti terményekkel, élelmiszerekkel.

A vasbetonvázas, 6+1 szintes (pince, földszint, négy emelet és tetőterasz) irodaépület a modern, bauhaus, art deco jegyeit viselő homlokzatát négy teljes alakos klinker szobor díszíti. A földműves, a halász, a kertész és a kofa két és fél méter magas szobrait Ohmann Béla készítette. Míg a Nagyvásártelep csarnoka volt állítólag Európában az első, amit a Zeiss-Dywidag által 1920-ban szabadalmaztatott tetőrendszer alapján építettek, addig az irodaépület volt első, amiben páternoszter személyfelvonó működött.

Képek a helyszínről

Az irodaházban vendéglő, posta, bank, vasúti és vámkirendeltség is működött. Az első emeleten a csarnokfelügyelőség, a másodikon és harmadikon a nagykereskedők és bizományosok irodái, a negyediken bérelhető hotelszobák voltak.

A századelő zöldség-gyümölcs nagykereskedőinek igényei alapján épült Nagyvásártelepet a második világháború után államosították. A Zöldérttől a 80-as években került a Skálához, majd a rendszerváltás után a Plushoz. A Gropius Zrt. 2003-ban vette meg, hogy az ide megálmodott Duna City-t felépítse.

A védett műemlék állapota az örökségvédelmi hivatal szerint sem alakul a legideálisabban, tudtuk meg Róna Katalintól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal sajtóreferensétől. A hivatal ezért nemrég kötelezvényt küldött a tulajdonosnak a műemlékvédelmi előírások betartására, és új szakértő vélemény beszerzéséről is döntöttek.

Lehetőségekben gazdag

Az utóbbi hónapok kedvezőtlen gazdasági környezetét, az ingatlanberuházások mélyrepülését nézve arra lehetne gondolni, hogy a trend maga alá temetheti a műemléki épületeket is.

Gulyás Kovács Gergely és Gyorgyevics Benedek, a Duna City Kft. ügyvezető igazgatói az Index érdeklődésére elmagyarázták, hogy a nagyvásártelep irodaháza és nagycsarnoka a 2004 előtti szabályozási tervekben még nem szerepelt védendő épületként. Az akkori szakértői vélemények ugyanis statikailag annyira rossz állapotúnak találták, hogy lebontandónak ítélték. Ám ez a megítélés 2005-ben megváltozott, és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védett műemlékké nyilvánította a két épületet. A Duna City Kft. ezt tudomásul véve adoptálta a tervekbe, a mostani maketteken jól látható, hogy az irodaházra ráépítéssel további emeleteket képzelnek el, a nagycsarnokban pedig loftlakásokat, üzleteket, kávézókat terveznek kialakítani.

1953. szeptember 23. A vidékről árut hozó és az áruért érkező teherautók érkeznek kora hajnalban a Nagyvásártelepre. A korábban érkezők ekkor már megrakodva viszik a friss árut - zölséget, gyümölcsöt és más terményeket - a budapesti piacokra, üzletekbe. (Fotó: Lajos György/MTI)

„A nagycsarnoknak a beruházás szórakoztató funkciójában lenne fontos szerepe, többen most is azon dolgoznak, hogy a nyári hónapokra hasznosítható legyen. Ideiglenesen, 2-5 év távlatában rendezvényközpont lehetne, akár ötletpályázatot is ki lehetne írni hasznosítására – mondja Gulyás Kovács Gergely, aki a Tűzraktért hozza fel, mint hasonló, lehetőségekben gazdag egykori ipari épületet. – Az idő, a szakma kezdi kitalálni, hogy mi legyen vele. Volt már forgatási helyszín is, például a BBC Top Gear egyik adásában (itt, 6 perc 27 másodperctől)is látható volt a nagycsarnok.”

A Duna City Kft. a lehetőségekhez mérten igyekszik az állagmegóvási kötelezettségnek eleget tenni, a klinkertéglás irodaház külső homlokzatának megőrzése rendben is van, de maga az épületszerkezet a statikai vizsgálatok szerint nagyon rossz állapotú. „Az emeletek közt nádszövetes födémek vannak, szeméttel teletömve, csoda hogy kibírta eddig – mondja Gyorgyevics Benedek. – Azon a határozott állásponton vagyunk, hogy a statikailag is jó állapotban lévő nagycsarnokot a fejlesztő szívügyének tartja, integrálni akarja mindenképp a tervekbe, de a mai napig vitatjuk a műemléki jogosultságát a klinkertéglás épületnek. Ennek hangot is adtunk, de tudomásul vettük a KÖH döntését.”

Azt, hogy ki és miért szerelte le az ablakokat az épületről, nem tudtuk meg. "A nyílászárók elbontása még azelőtt történt, hogy a Duna City Kft. tulajdonába került volna a terület” – emlékszik vissza Gulyás Kovács Gergely.

A csarnok kell, az iradaépület nem

Az ügyvezetők megerősítették azt az értesülésünket, hogy az örökségvédelem felkérte a céget, hogy készíttessenek egy újabb műemlékvédelmi szakvéleményt. A szakértő azt vizsgálja, hogy mennyire aktuális a műemlék védettsége, augusztusra várható a szakvélemény elkészülte. Arról, hogy a hivatal kötelezvényt küldött a cégnek a műemlékvédelmi előírások betartására, a cégvezetők úgy vélekedtek, hogy bennük megvan a jó gazda gondossága, de nem csak rajtuk múlik az épület jövője.

1974. november 25. Reggeli csúcsforgalom a Nagyvásártelepen. Hajnalban százötven-kétszáz gépkocsi juttatja el innen az árut a város különböző pontjaira. (Fotó: Medgyasszai Gy. Béla/MTI)

A két cégvezető hangsúlyozta: a nagycsarnokot mindenképp szeretnék megőrizni, de az irodaépületet elbontanák. Azonban ha a KÖH kitart amellett, hogy az épületet meg kell őrizni, természetesen megteszik, ha statikailag alkalmassá lehet tenni, akkor hasznosítják is, „de méltánytalan és aránytalan hátrány a cégnek, hogy ipari műemléknek lett nyilvánítva, noha szerintünk nem az”.

A beruházás méretét tekintve igen kis tétel a szóban forgó épület, a beruházás 500 000 négyzetméteres beépítési területének csak töredéke az a körülbelül 3000 négyzetméter, amit a nagyvásártelep irodaépülete jelent. „Ezért nem is pereskedtünk miatta az örökségvédelmi hivatallal. Számunkra sokkal fontosabb kérdés, hogy a főváros végre valahára rábólintson a tervekre és megindulhasson beruházás érdemi része. A gond ugyanis az, hogy 2007 októberében felterjesztette a IX. kerület a fővároshoz a területfejlesztései terveket, de a városvezetés azóta sem gyakorolja az egyetértési jogát.”


Nagyobb térképre váltás

"Az elmúlt három évben hatalmas infrastruktúra-fejlesztést hajtottunk végre, úgy hogy magán a területen még semmit nem építhettünk. A telkek felvásárlása, egyesítése, az elavult raktárépületek bontása, a tereprendezés, a régészeti feltárás, az infrastruktúra kiépítése, az utak megépítése több milliárd forintba került eddig a cégnek, anélkül, hogy egyetlen forint megtérült volna belőle. Most fejeztük be például a vasúti töltés átfúrását, hogy a déli bejáró elkészülhessen. A beruházás előkészítő szakasza 90 százalékos készültségben van, folyamatos ígéreteket kapunk, hogy a főváros gyakorolni fogja beleegyezési jogát, de nem teszi" - mondja Gyorgyevics Benedek.

Ez utóbbi azért érdekes, mert pár évvel ezelőtt, amikor nagy nyilvánosságot kaptak a Duna City grandiózus tervei, a főpolgármester egyértelműen kiállt a beruházás mellett, több sajtótájékoztatón is támogatásáról biztosította a projektet. Információink szerint az áll a beleegyezési jog halogatása mögött, hogy a főváros szeretne minél többet profitálni a becslések szerint több mint 300 milliárd forint értékű, az eredeti tervek szerint 2016-ra elkészülő monstre beruházásból: szeretnék rábírni a Gropiust, hogy nagyobb arányban járuljon hozzá a terület fejlesztéséhez, a kikötő, az úthálózat kialakításához, egy új Duna-híd megépítéséhez. A jelek szerint tehát részben politikai, pénzügyi alku kérdése is a terület, és a rajta lévő várostörténeti emlék sorsa.

Hozzászólások (37)

 • Rocko-2009.06.19 12:24:25

  http://index.hu/video/?s=tag:szipu
  itt tessék érdeklôdni h miért ilyenek az állapotok.

 • blajen2009.06.19 12:27:28

  hú, pont mostanában fedeztem fel azt a helyet, fogalmam se volt arról, hogy mi lehetett eredetileg. élőben lenyűgöző :o

 • Stock2009.06.19 12:57:06

  nagyon elszomorít, hogy megszűnik ennek a környéknek ez a lepusztult ipari jellege...
  imádtam arra sétálni, éjjelente kocsikázni és gyönyörködni ezekben az épületekben..
  már Gubacsin is mindent lebontanak..

 • Nick_2009.06.19 13:06:57

  ZOMG, miccccsoda real-life CounterStrike map !!!!=))))))

 • Lalikiraly2009.06.19 13:28:29

  Én sem hallottam még erről sőt sosem láttam...
  Nem tudom miért kellett hagyni hogy így lepusztuljon. Ami terveket itt leírtak, nagyon száraz és látszik hogy nem lesz belőle semmi. Elképzelések nem is tervek. Márpedig magyarországon még a konkrétumokra is éveket kell várni.

  Látszik hogy a nagycsarnokba driftelni járnak...

  amúgy komolyan nem értem régen ezeken a helyeken embereke 10 ezreinek adtak munkát. Most meg szétbasszák a kamionokkal az utat. Fölöslegesen szállítják a dolgokat. Bár ez már az EU hibája. Nincs ebből semmi. Nem tudom mi jó abban hogy ami a 70 es években gyönyörűen működött, irdatlan mennyiségű embernek adott jó munkát. Mindenzt tönkrevágják. Szívesebben élnék a 70-80 as években. bár már éltem m 84 ben születtem, de nem emlékszek ilyenekre. Csak azt látom, hogy ma aztán tényleg minden pusztul le.

 • Krunpli2009.06.19 13:45:47

  Miert is szomorit el barkit is, hogy budapest egyes területei nem lesznek lepusztultak?

 • salvatore2009.06.19 14:21:51

  Lehetne egy nagyon jó kis "action"-ös túszdrámás filmet itt forgatni...vagy valami jó kis horrort:)

 • salvatore2009.06.19 14:22:47

  Pintball pálya is jöhet!!

 • salvatore2009.06.19 14:23:23

  paintball...

 • Che Pel2009.06.19 14:42:45

  "Ez utóbbi azért érdekes, mert pár évvel ezelőtt, amikor nagy nyilvánosságot kaptak a Duna City grandiózus tervei, a főpolgármester egyértelműen kiállt a beruházás mellett, több sajtótájékoztatón is támogatásáról biztosította a projektet."
  Gyanítható, hogy Demszky "Köcsög" Gábor nem kapott elég pénzt a zsebébe eddig, ezért hátráltatja a projektet...

 • Che Pel2009.06.19 14:49:07

  Azért azt tegyük hozzá, hogy a Nagykőrösi úti "nagybani" piac miatt is funkciótlan az épület...
  Már évtizedek óta pusztul, kallódik. Vele szemben a Soroksári Duna túloldalán tervezett új városrésszel együtt lesz majd teljes ott a fejlesztés. Csak ne mindenhova lakóparkot...

 • FreeVili2009.06.19 14:55:01

  Én dolgoztam itt...
  Lalikirálynak igaza van. Itt minden lepusztul. Olyan dolgok is, amiknek nem lenne szabad. Ebben az épületben páternoszter működött (non stop, ajtó nélküli lift, aki esetleg nem ismeri). Egy élettől nyüzsgő irodakomplexum és alatta egy működő, árú-elosztó központ volt.
  Lehet, hogy öregszem, de kiakaszt így látni ezt a helyet...
  Köszönjük néked magyar politika...

 • Che Pel2009.06.19 15:08:42

  FreeVili:
  Köszi! Ezt hittem, hogy egy Noszter nevű pap dolgozott ott, nem is értettem, hogy minek oda pap. Bár rühellem a magyar politikusokat, de ezt nem lehet csak az ő rovásukra írni. Ebben tevékeny részt vállalt a multinacionális tőke, amelynek csak piacnak kell az ország (tisztelet a kivételnek). Így le kellett építeni mindent, ami hazai!

 • MP2009.06.19 15:11:11

  Most hagyják pusztulni hogy életveszélyes legyen s akkor majd lesz indok a bontásra. S persze felelős nem lesz.

 • FreeVili2009.06.19 15:14:33

  MP: na ja...
  Che Pel: De szerinted ki hozza az intézkedéseket, amik lehetővé teszik, hogy ilyesmi történhessen? Ki ad akkor adókedvezményt a külföldi tőkésnek, hogy még Joe bácsi videotékája is ide akar költözni?
  Kinek kellene szabályoznia azt, hogy mit tehet meg az országban egy külföldi "tőkés" és mit nem?

 • Fatoumata2009.06.19 15:15:03

  Nyugaton megvesznének egy ilyen épületben kialakított loftért. Dunapart, garázs a földszinten, tömegközlekedés a közelben. Az undorító egymás hegyére tervezett lakópark helyeén meg lehetne park sárkányeregetéshez a jó dunai szélben.

 • Che Pel2009.06.19 15:19:41

  FreeVili: Nem akarom védeni a mocsok magyar politikusokat, mert egyetértek, hogy ők segítették elő a pusztítást. Csak jeleztem, hogy kellett egy EU (és elődje), ami erős nyomást gyakorolt, hogy "engedjük be" a cégeiket az országba.

 • Atti732009.06.19 15:28:13

  Hogy lehet oda bejutni? Kell valakitől engedély, vagy simán be lehet menni?

 • FreeVili2009.06.19 15:30:36

  Che Pel: Egyetértek. Az EU a másik amitől eldurran az agyam...
  Amit pl. a szerencsi cukorgyárral műveltek, arról nem hittem volna el, hogy megtörténhet a XXI. században. Jó, hogy nem kötelezték az államot, hogy dobjon rá atomot!

 • FreeVili2009.06.19 15:31:26

  Fatouma: Igen, de ez itt magyarország... :S

 • FreeVili2009.06.19 15:32:36

  Atti73: Csak nem fényképezgetni? :)

 • Che Pel2009.06.19 15:32:46

  Atti73: Az ügyvezetőktől kell engedélyt kérni, amit az ott helyben található irodájukban is megpróbálhatsz.

 • Che Pel2009.06.19 15:35:21

  FreeVili: Hát ide jutottunk... :-(

  Csak úgy "öregurasan", tudod, hogy van ez. Egy kis nosztalgia... :-)

 • FreeVili2009.06.19 15:36:35

  Che Pel: Néha én is rajtakapom magam. :)

 • Atti732009.06.19 15:40:28

  FreeVili: De bizony! :-)
  Che Pel: Köszi.

 • belaaaa2009.06.19 15:43:56

  Megvárják míg kapnak egy olyan szakvéleményt, hogy lebontható. A beruházó egy hazug geci!

 • Che Pel2009.06.19 15:44:41

  Atti73: Mi egy kb. éve mentünk fényképezni, de akkor nem voltak ott az ügyvezetők, így a beosztottak nem engedtek be, és csak kívülről fényképeztünk. Vissza már nem mentünk...

 • Che Pel2009.06.19 15:54:52

  belaaaa: nem ez lenne az első eset a történelemben... :-(

 • belaaaa2009.06.19 16:09:53

  Che Pel: Most voltam Bukarestben.. Kár lenne Budapest épített örökségét feláldozni pár pénzéhes geci miatt. Nem akarom, h Budapest Bukarest legyen. Már a IX. ker és VIII. ker tömbrehabilitáció és ami folyik a belső-Erzsébetvárosban építészetileg és kivitelezésileg egy fos, amit építenek, hogy fognak ezek kinézni 30 év múlva? Mint Bukarest! Nem volna szabad hagyni. Remélem a cikkben nyilatkozó olvassa a kommentemet, üzenem neki: Egy geci, primitív paraszt vagy. Költözz Bukarestbe oda való vagy!

 • RelakS2009.06.19 16:19:50

  egy évet dolgoztam ott. kár az épületért. A volt kolegáimnak is összeszorul a szívük, mikor róla beszélnek, hogy most hogy néz ki...

 • alternat2009.06.19 20:10:29

  "belaaaa"

  Te meg huzzál vissza anyádba és zárkózz be!

 • Csillagszemű Juhász2009.06.19 21:50:22

  én dolgoztam ebben az épületben. már akkor is le volt pusztulva, amikor a Plus "benne lakott". Ha folyamatosan költöttek volna rá pénzt nem kéne most lebontani. Voltak olyan félig meddig vicces elképzelések, hogy egy "véletlen" tűzeset jól jött volna a tereprendezéshez.

 • Kézenfekvő2009.06.19 22:01:43

  másszemszögből:
  http://www.szoborlap.hu/175_nagyvasartelep_szobrai_budapest_ohmann_bela_1932.html

 • allodium2009.06.19 22:34:46

  Évekig ültem itt. (nem büntetésből:)
  Egy nagyon valószínű és lehetséges oka az épület ablakainak a hiányának, hogy vasból voltak. De, nem a rozsda a tettes...

 • zrzr2009.06.20 12:34:04

  P+R Parkolónak még jó lenne.Kicsit gatyába rázzák aztán 20 évig müködik amíg a többinél lezajlik a ki ken meg kit hogy felépülhessen eljárás

 • budapestjovoje.freeblog.hu2009.06.22 09:00:17

  Ez ott van a soroksári HÉV vonalán, ugye? Tegnap jártam arra, egy fél kerületnyi terület áll ott lerobbantan, kihasználatlanul. Nagyon diplomatikusan ezt úgy szokták írni, hogy jelentős fejlesztési potenciállal bír a terület. Majd jól teleépítik lakóparknak nevezett lakótelepekkel.

 • cece012009.06.23 18:15:36

  Csak gratulálni lehet Demszkynek és pártjának. Ha lehetett fényűző várost tönkretenni, akkor sikerült.
  Amit a jelenlegi Kft. ügyvezetői mondanak elképesztő. De az is, amit a kerület enged. Megálljt kellene parancsolni, mert már fényképen sem marad meg semmi. Ezeknek valóban sikerül letarolni az országot és a várost is.
  Ömlik a pénz a pusztitásra. Valakinek már megálljt kellene kiálltani és szabni.