Régi orosz metróit árulja a BKV

2009.06.24. 15:32

A BKV honlapján megjelent hirdetés szerint a közlekedési cég az új Alstom gyártmányú metró kocsik beérkezésének ütemében EV és EV3 típusú metró kocsik értékesítését tervezi. A jármű cserék várható időpontja: 2009. év októberétől folyamatosan.

A honlap szerint összesen 56 darab járművet értékesítenének, ebből harmincat kompletten, 26-ot pedig bontottan. A használt metrókocsikat forgalomból kivont járműként adják el. A BKV az érdeklődők vásárlási szándékának előzetes bejelentését 2009. augusztus 31.-ig várja.

Mint az Index arról beszámolt, az első Alstom szerelvény január végén érkezett meg Budapestre, azóta már több megjött. Az év végéig további 19 darab, egyenként 5 kocsiból álló szerelvény érkezik még a kettes metró vonalára, 15 darab, egyenként 4 kocsiból álló szerelvény pedig ezt követően a 4-es metró vonalára. Az első Alstom-kocsik műszaki tesztje május 26-án kezdődött az Örs vezér téri (Fehér úti) üzemi vágányon.

Az Alstom és a BKV 2006 május 30-án írta alá a metrókocsik szállítására vonatkozó szerződést. A 22 darab, 2-es vonalra érkező járműért 139 millió eurót fizet a BKV. Az összeg első negyedét a szerződés szerint a kötés napját követő 30 napon belül, a másodikz negyedét pedig 12 hónapon belül fizette ki a közlekedési cég.

A BKV a honlapján a metrókocsikon kívül 13 darab leselejtezett, megbontott állapotú IK-405 típusú autóbuszt is felkínál vegyes fémhulladékként.