Kocsist kirúghatják a BKV éléről

MTI/Index
2009.07.03. 10:50 Módosítva: 2009.07.03. 12:15

Rövidesen ismét vezetőváltás történhet a BKV élén, mivel Kocsis István vezérigazgatóban megrendült a városvezetés jelentős részének bizalma - tudta meg a távirati iroda fővárosi politikusoktól.

Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes péntek délelőtt tájékoztatta a bizalomvesztésről Kocsis Istvánt. A főpolgármester-helyettes Steiner Pál MSZP-frakcióvezetőt is értesítette álláspontjáról.

Steiner Pál elmondta, hogy teljes mértékben egyetért a főpolgármester-helyettes levelében foglaltakkal, és ezek alapján nem tartja kizártnak, hogy rövidesen vezetőváltás lehet a BKV-nál.

SZT9351

Mint Demszky Gábor főpolgármester közvetlen környezetében az Indexnek elmondták, a bejelentést Hagyó Miklós egyéni akciójaként értékelik, amit nem egyeztetett senkivel sem a városvezetésből. Hozzátették, a bejelentés mindenkit nagyon meglepett, de leginkább a hétvégi MSZP kongresszus előjátékának tekintik.

Kocsis Istvánt tavaly augusztus végén több mint tíz pályázó közül választotta meg öt évre BKV- vezérigazgatójának a főváros gazdasági bizottsága.

Az MVM offshore-ügyei lehetnek a háttérben

Kocsis hétfőn tagadta, hogy neki, vagy feleségének köze lenne a brit bejegyzésű, offshore hátterű Jadran Investments Limited nevű céghez, amelyről az Index megírta: egy angol cégbírósági irat szerint „Mrs Istvan Kocsis" nevén szerepel. "Sem nekem, sem a feleségemnek nincs semmilyen offshore cége, és jogi úton kérem ennek tisztázását" - mondta hétfőn Kocsis.

A Jadran tavaly mintegy egymilliárd forintért adott bérbe egy horvátországi szállodát az MVM egyik leányvállalatának, de szerződésbontás után nem fizette vissza a bérleti díjat. Az MVM akkori vezérigazgatója Kocsis István volt.

Az MVM igazgatósága áprilisban büntető feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál az MVM korábbi vezetésének időszakában kötött, az Index cikksorozatában is tárgyalt kétes ügyletek miatt, melyek során több mint tízmilliárd forint került az MVM-től offshore cégekhez.

Az MVM csoportnál Kocsis tavaly júniusi távozását követően belső vizsgálat zajlott, nagy értékű, befektetési, tanácsadói és kölcsön tranzakciókat vizsgáltak. Kocsis István és az ügyben érintett offshore cégeket képviselő Szász András, Kocsis tanácsadója szerint a kifogásolt ügyletekre az MVM nemzetközi terjeszkedésének előkészítéséhez, balkáni üzletszerzés céljából volt szükség, ám a 2008 nyarán történt vezetőváltás után az új menedzsment visszatáncolt a már előkészített befektetésektől.

Az MVM csoport viszont azt közölte, hogy a kétes ügyletek kapcsán nem volt olyan dokumentum fellelhető, amely üzletileg indokolta volna azokat, és az offshore technikák alkalmazása is kifogásolható.