A Strabagé a Margit híd felújítása

2009.07.07. 11:47

A Fővárosi Közgyűlés pénzügyi bizottsága kedd délelőtti ülésén a Strabag-Hídépítő konzorcium ajánlatát választotta a Margit híd felújítására. A konzorcium 20,8 milliárd forint plusz ÁFA-ért vállalja a munkát. A felújítás árának drágulását nem akarja vizsgálni az Állami Számvevőszék, a főváros a Gazdasági Versenyhivatalt már meg sem keresi, pedig a két céget korábban már megbírságolták kartellezésért, sőt a főváros is kártérítésért perli őket.

A közbeszerzési döntés egy hónapot késett, mert sokkal drágább ajánlatok érkeztek mint amire a főváros eredetileg számított. A költségvetésből 13 milliárd forintot különítettek el eredetileg az építkezésre, de kiderült, hogy a beérkezett ajánlatok ennél jóval nagyobb összegekről szóltak. Ezért június végén a közgyűlés 17,1 milliárd forinttal megemelte a felújításra költhető összeget.

A megemelt költségvetést az MSZP, az SZDSZ és néhány fideszes képviselő szavazta meg. Az MDF szerint azért lettek a várakozással szemben ennyivel drágábbak az ajánlatok, mert a háttérben korrupció lehet, a pártok vissza akarják maguknak csorgatni a beruházás árának egy részét.

Demszky Gábor szerint a Gazdasági Versenyhivatal kompetens a Margit híd megdrágult felújításának az ügyében. A főpolgármester ezt egy sajtótájékoztatón, az Indexnek arra a kérdésére mondta, miszerint a keddi döntés értelmében két olyan cég végezheti a rekonstrukciót, amelyeket korábban kartellezésért megbírságoltak.

A főpolgármester hozzátette, az Állami Számvevőszék visszautasította javaslatát, hogy foglalkozzanak az üggyel, amiből az látszik, hogy "a főváros nem ura az ilyen vizsgálatok kezdeményezésének". Közölte, ezért nem tervezik, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz forduljanak.

Demszky a helyzetről elmondta még, hogy szerencsétlen helyzet állt elő a fővárosban, mert csak néhány olyan cég van, amelyik el tudja végezni ezt a munkát, ezért nagyon magasra fel tudják verni az árakat.

A bruttó 25 milliárdba kerülő felújításba 6 milliárd forinttal száll be az Európai Unió. A hidat 2010 végéig kell felújítani.