Mégis inog a BKV-vezérigazgató széke

2009.07.07. 14:40 Módosítva: 2009.07.07. 17:14

A BKV Zrt. által július 6-án kiadott sajtóközleményt sajnálatos módon Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes (MSZP) tudta és beleegyezése nélkül tették közzé, annak kiadását és tartalmát sem vele, sem sajtóirodájával nem egyeztették, áll a főpolgármester-helyettesi iroda közleményében.

A BKV azt állította, hogy Kocsis István és Hagyó Miklós viszonya kiegyensúlyozott, néhány nappal korábban viszont Steiner Pál a fővárosi MSZP-frakció vezetője úgy nyilatkozott: Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes péntek délelőtt tájékoztatta a bizalomvesztésről Kocsis Istvánt.

Tarlós István az M1 reggeli műsorában azt mondta: ha bizalmi kérdésről van szó, akkor már Kocsis első ügyeinél lépni kellett volna, ha pedig jogi kérdésről, akkor meg kell várni, születik-e valamilyen ítélet az ügyben. Demszky Gábor főpolgármester szerint bizalmi és jogi kérdés is a BKV vezérigazgató ügye.

A főpolgármester-helyettesi iroda közleménye megerősíti, hogy Hagyó Miklós véleménye a korábbi levelében megfogalmazottakhoz képest változatlan. Kocsis István és Hagyó Miklós között 2009. július 3-án azért folyt a főpolgármester-helyettes kezdeményezésére megbeszélés, hogy a vezérigazgató első kézből kapjon tájékoztatást a személyét is érintő levél tartalmáról. Mint ismeretes, a főpolgármester-helyettes levelében azt is kifejtette: nem szakmai kifogások miatt fogalmazta meg a MSZP fővárosi vezetéséhez, a budapesti MSZP-frakcióhoz címzett javaslatát, hiszen az MVM ügyei nem szakmailag, s csak közvetve érintik a BKV-t.

A közlemény szerint Hagyó Miklós az MVM-nél – Kocsis István vezetése alatt az előző munkahelyén – keletkezett, személyét is érintő ügy, illetve a médiában megfogalmazott számos gyanúsítás kapcsán tartotta szükségesnek megfogalmazni az aggodalmát: „ártatlanság vélelmét is tiszteletben tartva, semmi okom sincs kételkedni vezérigazgató úr szavában, s őszintén remélem, hogy az általa feltételezett névbitorlást mihamarabb tisztázza.

Hagyó Miklós reményét fejezte ki, hogy vezérigazgató kezdeményezésére ez a kilátásba helyezett jogi tisztázási folyamat már megindult és Kocsis István hitelt érdemlően, azaz minden kétséges kizáróan - tisztázni tudja magát az őt ért vádakkal szemben.

Demszky Gábor az ügyben az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy várja, Hagyó Miklós jövő héten szakítsa meg szabadságát, és a hétfői kabinetülésen tegyen javaslatot az ügy kezelésére, ami szerinte jogi és bizalmi kérdés is. Hozzátette, nem tartja helyesnek, hogy Hagyó Miklós nem konzultált vele korábban az ügyben.

Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője az M1 reggeli műsorában elmondta, nagy a káosz a BKV vezérigazgató megítélésében, egyre-másra ellentmondó nyilatkozatok jelennek meg. Hozzátette: el kellene dönteni, hogy a városvezetés bizalmi vagy jogi kérdésként kezeli az ügyet. Ha bizalmi kérdésként, akkor már korábban lépni kellett volna, ha jogi kérdésként, akkor viszont meg kell várni az ügyben születendő ítéleteket.