A SOTE saját parkolót ad a betegeknek

2009.07.24. 20:18

Saját parkolókat alakít ki betegei számára a Sote Transzplantációs Klinikája, mert a fővárosi parkolócégek azt állítják, nem tehetik lehetővé, hogy a kezelésre járó betegek hosszabb ideig parkolhassanak az egészségügyi intézmények előtt. Az RTL Hírek.hu úgy tudja, a Transzplantációs Klinika betegei augusztustól vehetik igénybe az új parkolóhelyeket.

Mivel a klinika olyan belvárosi övezetben van, ahol nem lehet 3 óránál többet egy helyen parkolni, a betegek arra kényszerülnek, hogy a hosszadalmas kórházi kezelések és sorban állások között többször is lemenjenek az utcára újabb parkolójegyet venni. A kezelésre, kontrollra járó betegeknél ez mindennapos probléma, mert a fertőzésveszély miatt nem utazhatnak tömegközlekedési eszközökön.

A klinika környéki utcákban működő parkolási társaságok, a Budapesti Parkolási Kft. és a Centrum Parkoló Kft. azt mondja, ők ilyen esetben sem gyakorolhatnak méltányosságot, mert a szabályokat nem ők hozzák, hanem a főváros. A fővárosi önkormányzat közlekedési ügyosztálya szerint méltányosságra nincs lehetőség, mert "egy egységes szabályozásban a szubjektív elemek nem kezelhetők".

A Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikája ezért saját maga keresett megoldást. Major László, az egyetem biztonságtechnikai és logisztikai igazgatója azt mondta, lehetőségeik maximális kihasználásával a klinika környékén meg tudnak majd nyitni betegeik számára 8-10 parkolóhelyet, mozgássérült betegeiknek pedig további 6-7 helyet alakítanak ki. A parkolóhelyeket várhatóan augusztus 1-jével adják át.