Negyvenmillióval távozott a BKV stratégiai igazgatója

2009.07.30. 06:40 Módosítva: 2009.07.30. 13:09
Majdnem negyvenmillió forintos végkielégítést kapott a BKV tavaly áprilisban leváltott stratégiai igazgatója, Bosnyák Gyula – írja a Magyar Nemzet.

Bár alig egy évig volt a BKV stratégiai igazgatója Bosnyák Gyula, tavaly áprilisi távozása után mégis 39 millió forintot kapott – tudta meg a Magyar Nemzet.

Bosnyákkal eredetileg 2007-től 2011-ig szóló, határozott idejű szerződést kötött a közlekedési társaság, de kinevezése után egy évvel menesztették, mivel kudarcba fulladt a nevéhez köthető, a menetrend-módosítást tartalmazó úgynevezett paraméterkönyv elfogadtatása.

Kiderült, hogy a paraméterkönyvet, amely negyven buszjárat megszüntetése révén 2,2 milliárd forintos megtakarítással kalkulált, nemcsak a társadalmi szervezetek és az érdekvédők, de a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága sem támogatja.

A kudarc miatt Bosnyák Gyula stratégiai igazgató mellett Somodi László akkori közlekedési vezérigazgató-helyettest is felmentették posztjáról. Ugyanakkor jellemző, hogy Somodi egy fillér végkielégítést sem kapott, mivel őt rendkívüli felmondással küldték el.

Balogh Zoltán, Bosnyák Gyula és Tóth Norbert
Balogh Zoltán, Bosnyák Gyula és Tóth Norbert

A lap megkeresésére Bosnyák Gyula először meglepődött, honnan tudnak a történtekről, majd közölte, semmi sem igaz az egészből, és lecsapta a telefont.

A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy Szalainé Szilágyi Eleonórát, a társaság humánpolitikai igazgatóját százmilliós végkielégítése után a BKV tovább foglalkoztatta. Mindkét végkielégítésről szóló döntést Balogh Zsolt akkori megbízott vezérigazgató, jelenlegi általános vezérigazgató-helyettes írta alá.

A BKV átvizsgálja bérezési és jutalmazási rendszerét, és 2007 januárjáig visszamenőleg átnéznek minden végkielégítést - közölte Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója.

A várhatóan augusztus közepén lezáruló belső vizsgálat fog dönteni arról, hogy személyi vagy anyagi következményei lesznek-e a végkielégítési ügyeknek.