Kocsis győzhet a BKV-háborúban

2009.08.11. 17:08
A Városházán már az is felvetődött, hogy Hagyó leadja a közlekedési területet.

Információink szerint a fővárosi önkormányzatnál megunták, hogy állandóan kiborul a szennyeskosár a BKV-nál és véget szeretnének vetni a BKV abszolút felügyeletéért zajló Hagyó-Kocsis hatalmi harcnak. Ennek érdekében már az is felvetődött, hogy Hagyó Miklós, a közlekedésért is felelős főpolgármester-helyettes leadja a tömegközlekedés felügyeletét egy helyetteskollegájának.

A Hagyó-Kocsis hatalmi harc tulajdonképpen már akkor elkezdődött, amikor Kocsis István még csak várományosa volt a BKV igazgatói posztjának. Mint arról az Index beszámolt, Kocsist szeptember elsejével eleve úgy akarták kinevezni, hogy elvonják egyes munkáltatói jogait, például nem ő nevezhette volna ki saját helyetteseit. Az akció nem sikerült. (0:1)

Egy hónappal később, szeptember 30-án kiderült, hogy miért is próbálkozott a városvezetés a munkáltatói jogok megvonásával: Kocsis távozásra bírta Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettest, akit a BKV-nál Hagyó Miklós erős emberének ismertek. (0:2)

Valószínűleg egy háttéralku alapján pozíciójában maradhatott, sőt némileg erősödött Balogh Zsolt, Hagyó másik bizalmi embere.
Néhány hónappal később megélénkült az információforgalom, egyre több újságíró értesült Kocsis vezérigazgatói tevékenységének érdekesebb részleteiről, így például a szolgálati Audiról, vagy a szolgálati szivarokról. (1:2)

Az információkat természetesen nem közvetlenül Hagyó Miklós sugdosta az újságírók fülébe egy füstös kávéház hátsó asztalánál, csak megnyíltak bizonyos szelepek, ahonnan a kiszivárgott infók egyre szélesebb körökben (szakszervezetek, felügyelő bizottság) terjedtek, amíg el nem értek az azokat leellenőrizni sem rest újságírókig.

A következő gólt Hagyó 2009 februárjában lőtte, amikor elérte, hogy Kocsis holdingkoncepcióját, amely alapján a BKV-t át akarta alakítani, ne fogadja el a főváros vezetése, vagy legalábbis alaposan kiherélve támogassák csak. (2:2)

Kocsist még ez sem rengette meg, ám az már igen, amikor napvilágra kerültek a BKV (már részben az ő regnálásának ideje alatt kötött) érdekes tanácsadói szerződései, mint például az elhíresült formacipő-tanácsadás, vagy az offshore cégekkel devizatanácsadásra kötött 20 milliós szerződések. Ezekben az ügyekben egyébként az Index cikke alapján nyomozás indult a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán. (3:2)

Kocsis sajtótájékoztatón úgy reagált: Nem azért támadják egyes körök, mert különféle tanácsadói szerződéseket köt, hanem azért, mert megszünteti a korábbiakat, hogy megakadályozza a BKV kivéreztetését - érezhetően Hagyó Miklósra utalva ezzel.

A következő találatot Kocsis István akkor kapta, amikor a sajtó boncolgatni kezdte a Magyar Villamos Műveknél történt eseteket, ahol korábban igazgató volt, majd ezután meg kellett válnia Molnár Lászlótól, akit bizalmi emberként még az MVM-től hozott a BKV-hoz. (4:2) A tanácsadó menesztésekor Kocsis visszavágott: Molnárral együtt távoznia kellett Futó Sándornak, Tóthfalusi György SZDSZ-es igazgatósági elnök jobbkezének is. (4:3)

Az MVM ügyek miatt Hagyó Miklós úgy gondolhatta, hogy dűlőre lehet vinni az ügyet. Július 3-án Steiner Pál, a fővárosi önkormányzat MSZP frakciójának vezetője Hagyóra hivatkozva kijelentette, hogy bizalomvesztés történt, rövidesen vezetőváltás lehet a BKV-nál. Kocsist felszólították, hogy tisztázza magát, aki ezt végül egy felügyelőbizottsági ülésen az álláspontja szerint meg is tette.

Ezután következett a humánpolitikai igazgatónő százmilliós végkielégítési ügye, melynek következtében Balogh Zsoltnak, Hagyó Miklós "másik jobbkezének" is távoznia kellett a BKV vezérigazgató-helyettesi székéből. (4:4)

Jelenleg itt tart a háború, aminek a vége az lehet, hogy Hagyó kezéből esetleg kikerülhet a BKV felügyelete, arra hivatkozva, hogy nem tudnak együtt dolgozni Kocsissal. Az ötlet már hónapokkal ezelőtt felvetődött egyszer, akkor az Index információi szerint nem kapkodtak a BKV után a főpolgármester-helyettesek.