Újabb 100 milliós végkielégítést fizethetne a BKV

2009.08.13. 11:34 Módosítva: 2009.08.13. 11:34

Újabb 100 milliós végkielégítést fizethet a BKV; Somodi Lászlónak, a cég volt közlekedési vezérigazgató-helyettesének járhat ekkora összeg, ha a bíróság a rendkívüli felmondással elbocsátott felsővezető javára dönt. Somodi az Indexnek elmondta: elsődleges célja nem a pénz, hanem az, hogy visszahelyezzék az állásba. Erre az Index értesülése szerint Balog Zsolt vezérigazgató-helyettes távozásával lehetőség nyílt.

A BKV felügyelőbizottsága (fb) számára készült belső jelentésből kiderül, hogy Somodi László - aki 2001-től 2008 áprilisáig dolgozott a közlekedési vállalatnál - a 657 ezer forintos alapbér mellé még 300 százalékos prémiumra is jogosult volt.

A vezérigazgató-helyettest 2008 április végén mentette fel Balog Zsolt megbízott vezérigazgató, azzal az indokolással, hogy az ő irányításával készült paraméterkönyv "szakmailag alkalmatlan".

Somodi László viszont azt hangoztatta, hogy a járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyv kudarcáért nem ő felelős egyedül (ráadásul elbocsátása után nagyjából az általa felvázolt paraméterkönyvet fogadták el), ezért bírósághoz fordult.

A bíróság várhatóan idén szeptemberben dönt arról, hogy jogosult-e végkielégítésre a volt vezérigazgató-helyettes, ha igen - mint az fb-jelentésben olvasható - "nagyságrendileg 100 millió forintot kell" kifizetnie a BKV-nak.

A felügyelőbizottságnak készített listát az akkor Szalainé Szilágyi Eleonóra által vezetett humánpolitikai igazgatóság állította össze idén nyáron. A felsővezetők fizetését és végkielégítését tartalmazó jelentésben az azóta leváltott humánpolitikai igazgató csaknem 100 millió forintos juttatása nem szerepel.

Az Index megkereste Somodi Lászlót, aki elmondta, keresetében elsősorban azt kéri, hogy helyezzék vissza az állásába. Az másodlagos, hogy ennek vannak anyagi vonzatai. Az Indexnek arra az értesülésére, hogy a BKV-nál felvetődött, hogy a végkielégítés megspórolása érdekében vegyék vissza a most távozott Balog Zsolt vezérigazgató-helyettes helyére, Somodi azt mondta, hogy még nem kereste meg a BKV ezzel.