Elküldenék Kocsist a fővárosi szocialisták

2009.08.13. 14:10

Az MSZP fővárosi vezetői szerint eljött az ideje, hogy Kocsis István távozzon a BKV éléről. A Fidesz frakciót vezető Tarlós István szerint nem lehet minden balhét Kocsissal elvitetni. Az MSZP Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes felelősségét is firtatja.

Kocsis István BKV-vezérigazgató leváltását kezdeményezi a fővárosi MSZP, jelentette be Steiner Pál, a fővárosi közgyűlés szocialista frakciójának vezetője, és Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke.

Steiner közölte, hogy Kocsissal szemben mély bizalmi válság alakult
ki, ami ma már nem kezelhető és a BKV stabilitását veszélyezteti. Mivel
az ügyben a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottság dönt, bíznak benne,
hogy az ahhoz szükséges támogatást megkapják az SZDSZ-től és az ellenzéktől.

Elhangzott, hogy a BKV ügyei miatt Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es gazdasági főpolgármester-helyettest is felelősség terheli, mert a fővárosi cégek pénzügyei és gazdasági ügyei hozzá is tartoznak.

Tarlós István, a fővárosi Fidesz frakció vezetője azt mondta, hogy nem
védik Kocsist, de az igazgatóval nem lehet elvitetni az összes balhét,
ami 2006 óta történt. Hozzátette, azt támogatják, hogy derüljön fény a
történtek egészére, ne csak az igazság egy, az MSZP érdekeit szolgáló
szeletére.

SZDSZ: megalapozás nélkül nem megy

Ikvai-Szabó Imre SZDSZ-es főpolgármester-helyettes közleménye szerint az MSZP politikusai öt nap alatt öt különböző véleményt fogalmaztak meg a nyilvánosság előtt a BKV vezetőjével kapcsolatban.  Ez is indokolja, hogy mai javaslatukat írásos formában is megfogalmazzák és eljuttassák a főváros vezetése számára. Politikai állásfoglalást ugyanis könnyű tenni, de egy részletes, szakmailag is megindokolt személyi döntést annál nehezebb, áll a közleményben.
A Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén a főpolgármester javaslatára a főváros és a koalíciós pártok vezetői tízpontos állásfoglalást fogadtak el a BKV-nál kialakult helyzettel kapcsolatban. Az állásfoglalás kimondja:  „A vezérigazgató jelentése és a Felügyelő Bizottság önálló vizsgálata alapján augusztus 26-áig kell minősíteni a társaság vezérigazgatójának tevékenységét és ha indokolt, megállapítani a felelősséget.”
Ikvai szerint mindenkinek megvan a lehetősége, hogy akár többször is változtasson álláspontján. Ha az MSZP általam ismeretlen okból már nem kívánja megvárni az augusztus 26-ai időpontot, akkor várom, hogy a vezérigazgató cseréjére vonatkozó javaslatukat írásos formában is megtegyék. Megalapozott írásos előterjesztés nélkül azonban nem megy.
Ikvai a közleményben leszögezi: "pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettesként a Főváros költségvetésével összefüggő kérdésekben van feladatom a gazdasági társaságok vonatkozásában is. Egy szakmai vezetési és irányítási probléma megoldása költségvetési eszközökkel nem lehetséges, ez a koalíciós  megállapodás értelmében az ágazatokat felügyelő szakmai főpolgármester-helyettes feladata. Ezzel együtt indokoltnak tartom, hogy a BKV-nál kialakult helyzetről az ügy költségvetéssel való szoros összefüggései miatt a Fővárosi Közgyűlés foglaljon állást."