Megélhetési zsarolásba fordul a csendrendelet?

2009.08.13. 12:44 Módosítva: 2009.08.13. 13:08

Az egyik ismert, forgalmas szórakozóhely vezetője szerint röviddel azután, hogy elkezdték gyűjteni az éjszakai nyitva tartás engedélyezéséhez szükséges aláírásokat, a ház lakó közül máris többen havi apanázstól tették függővé támogatásukat.

Hiába az országos botrány, és a vészesen közelgő szeptember 1-es határidő, a terézvárosi önkormányzat vezetői nem sietnek a csendrendelet módosításával.

A Verók István, VI. kerületi polgármester, és helyettese, Hatvani Csaba alpolgármester a július végén zárt ajtók mögött megtartott egyeztetésen abban állapodott meg a nyitvatartási idő korlátozása ellen fellépő szórakozóhelyek képviselőivel, hogy a képviselő-testület szeptember 10-i rendkívüli ülésén módosítják, azaz november 1-re tolják a rendelet eredetileg szeptember 1-re tervezett hatálybalépésének időpontját.

A kerületi vezetők a nagy felháborodásra való tekintettel akkor azt is megígérték, hogy az önkormányzat a rendkívüli üléséig terjedő időszakban „megoldást talál arra, hogy a rendelet végrehajtása milyen módon halasztható az egyeztetett változat elfogadásáig”, azaz, hogy a kocsmáknak, bároknak, kávéházaknak a fennmaradó 10 napban se kelljen a tiltással és a büntetéssel számolni.

Róna Andrást, a szórakozóhelyeket képviselő jogászt a kerület jegyzője múlt csütörtökön viszont arról tájékoztatta, hogy ha a képviselő-testületben nem születik módosító döntés, akkor az ellenőrök büntetni fognak. Róna szerint a jegyző álláspontja érthető, az viszont kevésbé, hogy a kerületi képviselők miért nem tudnak előbb foglalkozni az üggyel. Róna tájékoztatása szerint az önkormányzat vezetői a nyári szabadságolásokkal indokolták, hogy miért megoldhatatlan a rendkívüli ülés időpontjának előrehozatala, annak ellenére, hogy az ügy mintegy hétezer ember munkahelyét érinti.

Az illegális működés veszélye miatt a szórakozóhelyek egy része máris elkezdte gyűjteni az épületben lakók aláírásait. Az egyik közismert éjszakai mulató vezetője az Indexnek elmondta, hogy a helyzetet kihasználva a lakók közül néhányan rögtön jelezték, hogy támogatásukért cserébe havi összeget várnának az üzlettől. A neve elhallgatását kérő tulajdonos azt állította, a lakók között nyilván elterjedt, hogy 10-15 ezer forintos apanázst kérhetnek az aláírásukért.

Az üzlettulajdonost az is felháborítja, hogy a rendelet az üzleteket megfosztotta a szavazati jogtól. A házban ugyanis az albetétek negyedét üzletek teszik ki, amelyek a lakókhoz hasonlóan hozzájárulnak az épület fenntartásához, közös költséget fizetnek, az önkormányzat intézkedése viszont most újabb terhet és viszályforrást tett a nyakukba.

A polgármester titkárságán azt mondták, hogy a héten Verók István és Hatvani Csaba is szabadságon lesz, ezért senki sincs, aki nyilatkozhatna az ügyben.