Még egy nyomozás Infopark-ügyben

2009.08.15. 11:27 Módosítva: 2009.08.15. 11:27
A Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés miatt folytat büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen.

Két ingatlanos cég számos vizsgálatot kiváltó ügyében megszólalt a harmadik cég is. Kiderült, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda is eljárást folytat az ügyben.

Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. (rövid néven: InfoPark Zrt.) korábbi cikkünkkel kapcsolatban, amely két másik cég, az Infopark Fejlesztési Zrt. és a Noveco Invest vitájáról szólt, a következő közleményt küldte el.

Az InfoPark Zrt. helyes cégneve: Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. (Cg.: 01-10-043294; székhely: 1117 Budapest, Infopark sétány 1.; rövid néven: InfoPark Zrt.).

Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. szerint az állam nem az IVG, hanem az akkori állami tulajdonú Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. részére adott bizonyos területekre földhasználati jogot, mely alapján az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. földhasználati díjat szed az IVG-től egy szerződés alapján.

A közlemény szerint a korábbi cikkben megjelentekkel szemben az éves földhasználati díjat nem emésztette fel az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. működése. Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. és az IVG között megkötött, nem nyilvános szindikátusi szerződés szerint az InfoPark Zrt. feladatát képezte a még be nem épített területek kármentesítése is, mely igen jelentős költséggel járt, a földhasználati díj jelentős részét erre kellett fordítani.

Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. privatizálását követően nem a társaság tulajdonosa, a K-Immo Kft., hanem továbbra is a Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. kapja a földhasználati díjakat. A K-Immo Kft, nem tartozik Leisztinger Tamás érdekkörébe.

A cikkben megjelentekkel szemben az ún. déli területek földhasználati joga nem ajándékozási szerződéssel kerültek az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt.-től más céghez. Az InfoPark Fejlesztési Zrt. által kibocsátott, az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. tulajdonát képező elsőbbségi részvények átadásának sem volt feltétele a cikkben szereplő irodaház megépítése.

Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. korábbi menedzsmentje által kötött, a földhasználati jog átruházására vonatkozó szerződéseket, a részvényajándékozási szerződéssel egyetemben bíróság, illetve választottbíróság előtt támadta meg az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt., majd ezek az ügyek később egyezséggel zárultak.

Az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. nem vonta vissza a szerződésekkel kapcsolatos feljelentését, az ügyben jelenleg is nyomozás folyik, a büntető eljárás nem lett megszüntetve, az eljárás megszüntetését az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Zrt. nem kérte.

A Nemzeti Nyomozó Irodától megerősítették az Indexnek, hogy hűtlen kezelés bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás ismeretlen tettes ellen, a nyomozás határideje 2009. szeptember 10.

A cikkben szereplő, az Infopark-konstrukcióra vonatkozó információk, adatok és számadatok üzleti titkot képeznek, melynek közzététele felhatalmazás vagy engedély nélkül történt, áll a közleményben.