Kigolyóznák Hagyó Miklóst a hatalomból

2009.08.18. 15:58

Teljesen átalakulhat a hatalmi struktúra a Fővárosi Közgyűlésben, miután az augusztus 27-i ülés előtt munkacsoport alakul két SZDSZ-es és két MDF-es frakciótag részvételével - értesült a Heti Válasz.

A lap úgy tudja, Bőhm András mellett az ugyancsak szabad demokrata Lakos Imre, valamint - a demokrata fórumból kizárt, de Budapesten mégis MDF nevű frakciót működtető - Katona Kálmán és Hock Zoltán együtt terjesztette a közgyűlés elé a főváros új kinevezési rendjéről szóló rendeletet.

A Magyar Távirati Iroda hétfőn már ismertette e kezdeményezést, ám akkor még csak Bőhm neve szerepelt az indítványon - mára azonban a négy képviselő együtt jegyzi a javaslatot. Eszerint megszűnne az a 2006 óta tartó gyakorlat, hogy a Fővárosi Közgyűlés helyett az MSZP és az SZDSZ felülreprezentáltságával működő szakbizottságok nevezik ki és mentik fel az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok vezetőit.

A Bőhm-Lakos-Katona-Hock előterjesztés leginkább a Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes befolyása alatt álló gazdasági „szuperbizottságtól" vonna el hatásköröket - hogy visszaterelje azokat a kiegyensúlyozottabb összetételű Fővárosi Közgyűléshez. A négy képviselő emellett kezdeményezi az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatának olyan jellegű módosítását is, hogy a korelnök vegye át a közgyűlés vezetését, ha az egyébként határozatképes ülésről valamiért 15 percnél hosszabb időre eltávozna a főpolgármester, valamint a helyettesei.

Bőhmék azt is szeretnék elérni, hogy a jövőben a rendkívüli közgyűlést az indítvány benyújtásától számított nyolc napon belüli időpontban tartsák meg. (A ma érvényes szabályozás szerint a főpolgármesternek a rendkívüli közgyűlést az indítvány benyújtása utáni nyolc napon belül össze kell hívnia, de az ülés akár hetekkel későbbi időpontban is lehetne. Az MTI hétfői híradásában azt is jelezte: a nyári szünet előtt volt példa arra, hogy a közgyűlés ugyan határozatképes volt, de a főpolgármester és helyettesei eltávoztak az ülésről.)

Amennyiben tehát a közgyűlés jövő csütörtökön elfogadja Bőhmék indítványát, jócskán szűkül a Demszky Gábor és Hagyó Mikós dominálta városvezetés befolyása az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságokra - ráadásul a főpolgármester és helyettesei jelenléte nélkül is lehet majd döntéseket hozni a Fővárosi Közgyűlésben.

A lap úgy tudja, a négy képviselő bizton számíthat az ugyancsak MDF-es Vaskor László szavazatára, és vélhetően a Fidesz és a KDNP harminc képviselője is abban érdekelt, hogy megnehezítse a Demszky-Hagyó tandem működését. Vagyis nincs kizárva, hogy augusztus 27-én egy irányba szavaz majd a 67 tagú közgyűlés harminc Fidesz-KDNP-s, három MDF-es képviselője, valamint Bőhm András és Lakos Imre - ezzel lényegében felborítva az eddigi fővárosi erőviszonyokat.

Noha hivatalosan nem szűnik meg a budapesti MSZP-SZDSZ koalíció, a jövőben a négyfős SZDSZ-MDF munkacsoport a mérleg nyelveként tarthatja sakkban Demszky Gábort és Hagyó Miklóst.