Forró krumpli lett a BKV

2009.09.02. 07:52

A BKV szakmai irányításáról lemondott Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes székébe minden nagyobb fővárosi párt más pártbelit ültetne. A vezetéssel járó felelősséget egyelőre senki sem akarja magára vállalni. Az ügyben szerdán kellene döntenie a fővárosi koalíciós egyeztető tanácsnak.

Szerdán ül össze a fővárosi koalíciós érdekegyeztető tanács, aminek egyetlen feladata az lenne, hogy választ találjon arra, ki felügyelje a Hagyó Miklós lemondásával politikai-szakmai kontroll nélkül maradt BKV-t. Az eddigi nyilatkozatok szerint mindenki mást akar.

Az MSZP és az SZDSZ fővárosi frakcióinak koalíciós szerződése szerint a BKV kettős felügyelet alatt állt: Hagyó Miklós mellett a szabaddemokrata Ikvai-Szabó Imre ügyelt a társaságot érintő (fővárosi) költségvetési kérdésekre, ám az irányítás elsősorban Hagyó kezében volt.

A fővárosi szocialisták vezetői legutóbbi nyilatkozatukban azt mondták: legyen Demszky a BKV felügyelője. Azaz Burány Sándor és Steiner Pál azt kezdeményezte, hogy a BKV fővárosi hatáskörének felügyelete kerüljön a főpolgármesterhez annak érdekében, hogy a közlekedési társaság ügyeiben a főváros és a kormány együttműködése a lehető leghatékonyabb legyen a jövőben.

Csakhogy ez nem tetszik az SZDSZ-nek. Bár maga Demszky nem nyilatkozott meg az ügyben, John Emese frakcióvezető azt közölte hétfőn, hogy a cég felügyeletének a szocialistáknál kell maradnia. Sőt, az SZDSZ-nek egy olyan javaslata is van, hogy az általa delegált Tóthfalusi Györgyöt visszahívnák az igazgatósági elnöki pozícióból, amit felajánlanának a Fidesznek.

A szocialisták közül elsősorban Horváth Csaba humán ügyekért felelős szocialista főpolgármester-helyettes jöhetne szóba, ez viszont a Fidesznek nem tetszik. Tarlós István szerint Horváth helyett inkább Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesnek kellene felügyelnie teljes egészében a BKV-t.

A felajánlandó igazgatósági elnöki posztot pedig a Fidesz köszöni, nem kéri, mert Tarlós szerint az önkormányzati ciklus vége felé szakmailag és politikailag egyaránt értelmetlen lenne, hogy bekapcsolódjanak a BKV igazgatóságának a munkájába.

A koalíciós egyeztető tanács ülésén a felügyelet mellet még több javaslattal készül az MSZP és az SZDSZ. A legutóbbi megnyilvánulások szerint mindkét frakció támogatja a BKV igazgatóságának és felügyelőbizottságának leváltását, amit egyébként Demszky Gábor szorgalmazott korábban. Ez a terv viszont nem nyerte el a Fidesz-frakció tetszését.

Az SZDSZ-frakció emellett önkormányzati biztos-kincstárnok kirendelését javasolja a BKV-hoz, akinek a személyére a kormány tenne javaslatot, mivel tőlük várják a BKV támogatását. Tarlós István Fidesz-frakcióvezető viszont nem látja sok értelmét a javaslatnak. A pénzügyminiszteri delegált ugyanis szerinte éppúgy az MSZP és Bajnai Gordon embere, mint ahogy a miniszterelnök Gyurcsány Ferencé. Ők pedig nem élvezik az ellenzék bizalmát.