Nem sajnálja a BKV a pénzt tanácsokra

2009.09.08. 10:38 Módosítva: 2009.09.08. 12:47

A Magyar Nemzet keddi számában hosszú listát közöl a BKV tanácsadói szerződéseiről. Az összesen 1,2 milliárd forintnyi, 2005 óta tartó költekezés legérdekesebb darabjait válogatták táblázatba. A DBR Metró vezérigazgató-helyettes például 36 millió forintért kapott ”módszertani tanácsokat” egy bt.-től, a humánpolitikai igazgatóság pedig humánpolitikai tanácsadásra költött milliókat.

Ötvenkilenc tételből álló listát közölt a keddi Magyar Nemzet a BKV közelmúltjáról. A fővárosi közlekedési cég 2005 óta 1,2 milliárd forintot költött tanácsadókra, e szerződések közül gyűjtött ki néhány tucatot a lap.

A felsoroltak egy része az elmúlt hetekben már ismertté vált, például a fénymásolók felmérésére költött 19,2 millió vagy éppen a libegő népszerűsítésére lletve a luxusföldalatti tervezgetésére költött 7,5 - 7,5 millió forint .

Ugyanakkor nem teljesen világos, hogy melyik költés mennyire volt indokolatlan. A keddi lista legnagyobb tétele a Közlekedés Kft. és a COWI Kft. közös nagy munkája a 42-es villamos meghosszabbításáról (Havanna és Gloriett lakótelepek között). A két cég alkotta konzorcium 67,2 millió forintot kapott az erről szóló EU-s pályázat összeállításáért. A kormány támogatta 2007-ben a pályázatot, ám végül nem lett belőle semmi, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem kötött róla szerződést. Vagyis reális, hogy dolgozhattak ezen a pályázaton, de az is tény, hogy a 42-es villamos nem lett tőle hosszabb (a pályázat alapján már 2008-ban meg kellett volna kezdeni az építkezést).

A címek alapján gyanúsabb, hogy „korrupció kezelése a társaság életében” címmel nyolcszázezer forintért írt tanulmányt a Security Audit Kft. 3 milliót kapott a Suvet Research a 14-18 év közöttieket megcélzó, "kommunikációt megalapozó" kutatásra. A cég honlapja szerint két év alatt nyolc alkalommal beszélgettek középiskolásokkal a bliccelésről, szituációs játékokat is játszottak velük. 10,8 milliót ért a DBR Metró vezérigazgató-helyettesnek adott módszertani tanácsadás (BLAN Bt.). Titokzatosan hangzik a Szamos Bridge Kft. „Tanulmány készítése Kompetencia átalakulása és bővülés témakörben” című munkája, ami 4,6 millió forintot ért a BKV-nak.

Miközben a BKV milliárdos összegeket költött tanácsokra és végkielégítésekre, addig a cég adóssága 90 milliárd forint és stabil veszteséget termel.