Menedzserszerződés se kellett a több tízmilliós végkielégítésekhez

2009.09.12. 13:17

Többen távoztak több tízmilliós végkielégítéssel a BKV-tól, derült ki a belső vizsgálat eredményeit összegző dokumentumból, ami a Kossuth Rádió birtokába jutott. Volt olyan gazdasági vezérigazgató, aki másfél éves munkaviszonya alatt összesen 77,5 millió forintot keresett.


Több tízmilliós végkielégítésekkel távoztak vezetők a BKV-tól, derült ki abból a jelentésből, ami a BKV belső vizsgálatának eredményét tartalmazza az elmúlt időszakban kifizetett összegekről. A közlekedési vállalat, annak ellenére, hogy szeptember 10-re ígérte az eredmények nyilvánosságra hozatalát, ezt nem tette meg. A Kossuth Rádió megszerezte a listát.

A nyolcvanoldalas dokumentum 24 volt BKV-dolgozó nevét és kifizetési listáját tartalmazza, mindegyikük menedzserszerződéssel dolgozott, és az abban foglaltaknak megfelelő díjazásban részesült távozáskor. A BKV belső ellenőrzésének fő válogatási szempontja a kifizetett összegek nagysága volt, így a listán csak a tízmillió forintnál nagyobb díjazások szerepelnek, jellemzően 2007-ből és 2008-ból.

Neveket a személyiségi jogok védelme miatt nem lehet közzé tenni, csak pozíciókat. A Kossuth Rádió szerint az egyik legkirívóbb például egy volt BKV-s gazdasági vezérigazgató keresete: másfél éves munkaviszonya alatt prémiumokkal és egyéb juttatásokkal 47,5 milliót keresett, végkielégítésként pedig további harmincmilliót kapott.

Egy 2007 decemberében távozó műszaki igazgató, aki bár 19 évig volt munkaviszonyban a cégnél, végkielégítéssel együtt 73 milliót kapott. 67,5 millió volt a 2007 év végén korengedményes nyugdíjjal távozó gazdasági vezérigazgató-helyettes végkielégítése is, ebből tízmillió volt a titoktartási pénz. Ő 35 évet töltött el a cégnél. Kiderült az is, hogy volt, aki 84 milliós végkielégítéssel távozott, de őt a BKV 1972 óta alkalmazta.

A listán szerepel több tucat olyan vezetőnek a végkielégítése is, akinek nem volt menedzserszerződése. Egy munkaügyi főosztályvezető harmincéves munkaviszony után 74,5 millió forinttal távozott a cégtől 2007 őszén, az összegben azonban olyan tétel is van, mint például a hatmilliós titoktartási díj. A menedzserszerződés nélküli vezetők között többen 30-40 milliós összeggel távoztak a cégtől.

A Kossuth Rádió kiemeli, hogy sok pénzt osztott ki a BKV a humánpolitikai főosztályon dolgozóknak: a humánpolitikai főosztályvezető például 47 milliós kapott, amikor novemberben távozott a vállalattól.

A dokumentum kitér a BKV-nál most is aktív munkavállalók kifizetéseire is. A jelenlegi humánpolitikai igazgatóhelyettes valamivel több mint egymilliós alapbére mellett évente 8-9 milliót kap prémiumként. A mostani kommunikációs vezető, Székelyné Pásztor Erzsébet tavaly november közepén került a céghez, és év végén csaknem kétmillió forintos prémiumot vihetett haza, idén pedig már több mint nyolcmillió forintot kapott.