Megvilágítják a Szabadság híd foghíját

2009.09.18. 15:04

Várhatóan a hiányos díszvilágítást kiépítő céget bízzák meg újra, mert a meglevő rendszerre kell csatlakozni és a más esetben a garancia is elveszne.

Az biztos, hogy rá kell fizetni az eredeti 240 millió forintos költségre, de hogy mennyit, azt egyelőre nem tudni. A foghíj szépészeti szempontok miatt alakult ki, de van, aki szerint a lámpatolvajok motiválták a beruházót.

Az Index értesülése szerint a fővárosi kabinet a napokban foglalkozott a díszvilágítás pótlásával. Az eredeti díszvilágítási koncepció szerint az íves főtartókat azért nem világították ki végig, mert a híd közepére felállított négy darab karos kandeláber fénye elég a középső rész megvilágításához. A híd átadásakor még nem voltak meg ezek a kandeláberek, ezért a sötét lyuk még szembetűnőbb volt.

SZT0246

A hiányos díszvilágítás sok kritikát kapott, ezért júniusban a hídon ismételten próbavilágítást tartottak, ezúttal már a felállított kandeláberekkel. Kiderült, hogy az öt lámpatestes közvilágítási egység bár a tervezettnek megfelelő szintű díszvilágítási segítséget adja, ám ez nem elég erős ahhoz, hogy a felső hosszanti íveket jól lehessen látni.

Ezért úgy döntöttek, hogy kiépítik a középső rész díszvilágítását is.
A beruházással kapcsolatban az az egyetlen kérdés maradt, hogy megbízható-e a korábbi kivitelező a munkával.

Több érv szólna emellett: mivel egy már megvalósult díszkivilágítási rendszerhez kellene csatlakozni (nagyon nem mindegy például, hogy milyen lámpatestet használnak), de az üzemeltetési és garanciális feltételek sem választhatók külön a meglévő rendszertől.

A főváros ezért úgy állapítja meg az ajánlattételi határidőt, hogy időközben a Közbeszerzési Tanács jelezhesse, ha esetlegesen nem tetszik neki valami, és még szerződéskötés és -bontás nélkül leállíthassák a kivitelezést.

SZT0740

A Szabadság híd közepét azért nem világították ki, mert az volt a kivitelezői tenderben, hogy a világítási rendszernek lopásbiztosnak kell lenni, a híd középén viszont a járókelők elérhették volna a lámpákat, mondta korábban az Indexnek Sal László, a kivitelező Hídépítő Zrt. vezérigazgató-helyettese. Azt, hogy a pótlás mekkora többletköltséget okoz, nem tudta megmondani, csak annyit, hogy a 240 millió forintos kiépítési költség töredéke lesz az összeg.