Combino-betegség a Van Hool buszoknál

2009.09.21. 17:52 Módosítva: 2009.09.21. 19:12

Az Index úgy értesült, hogy már a bemutatkozó napon 4 frissen forgalomba állt Van Hool buszból 3 le is robbant különböző műszaki okokból.

Hétfőn álltak forgalomba először a használtan vásárolt Van Hool buszok a 23-as vonalon, ám a bemutatkozás nem jól sikerült: a 4 debütáló járműből hármat délutánra vissza kellett vontatni a garázsba. A BKV szerint a Combinókhoz hasonló gyermekbetegségekről van szó.

van1

Az Index buszos szakszervezeti forrásból megtudta, hogy a négy buszt szombat este vitték át a főműhelyből a garázsba és nagyon kevés idő jutott a szerelőknek a beállításra.

A járművek menet közben a következő hibákat produkálták: visszanyitott az ajtó, tévesen jelzett a motortűz-jelző, sípolt és letiltott az elektronika.

Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottsági tagja, a VEKE szóvivője szerint felvetődik a BKV műszaki felelőssége, nem készültek fel eléggé az üzembe állításra.

van2

A BKV összesen 32 darab használt alacsonypadlós csuklós Van Hool buszt vásárolt júniusban Belgiumból. Az első jármű június 25-én érkezett meg Budapestre.

Nemecz Gábor, a BKV fejlesztési és beruházási főosztályvezetője az Indexnek elmondta, hogy a klímaberendezések beszerelése a többi kisebb-nagyobb rendszerillesztési és szervizmunkával együtt mintegy 10 millióba kerül a forgalomba állítás buszonként.

A BKV este reagált

Forgalomba állították hétfőn az első öt, Belgiumból vásárolt Van Hool autóbuszt Budapesten, de két jármű már az első napon műszaki hibás lett, mondta a BKV fődiszpécsere hétfőn este. Erős János szerint mindkét busznál ugyanaz a hiba fordult elő, letiltott a jármű elektronikája, de a hibát hamar elhárították, így nem maradt ki egyetlen járat sem.

A BKV sajtóirodája a meghibásodásokról annyit közölt: az egyik autóbuszon az ajtó működtetéséhez szükséges berendezés romlott el. Hozzátette, hogy finomhangolásra van szükség a buszok motorterében található, hőmérsékletet mérő szenzoroknál is, és ez hétfőn a forgalomban további fennakadásokat okozott. (MTI)