Nem fizet, mégis hagyják pénzt szedni a Centrumot

2009.09.21. 14:15 Módosítva: 2009.09.21. 16:03

A VII. kerületi képviselők közül többen felvetették, talán még az is jobb lenne, ha ingyenes parkolással autólerakatot csinálnak Belső-Erzsébetvárosból, mint hogy a rendszeresen nem fizető Centrum szerződését meghosszabbítsák. A kerület egyelőre mégis meghosszabbította a parkolási cég szerződését.

Napokon belül lejár a Centrum Kft. az VII. kerület Nagykörúton belüli részére vonatkozó tíz éves parkolási szerződése, ezért a kerületnek új üzemeltetőt kell keresni, vagy elszánnia magát arra, hogy átvegye a centrumos eszközparkot, és saját céget indítson a díjak beszedésére. Az önkormányzatnál a nyáron azt mondták, készül a pályázati kiírás, és a szeptemberi első ülésen már győztest is hirdethetnek.

A hétfői rendkívüli ülésen mégsem a pályázatról, hanem egy kisebb méretű Excel tábláról vitatkoztak a képviselők. A szakértői anyagnak nevezett táblázat kimutatta, hogy mintegy 700 millió forintos egyszeri befektetésre van szüksége annak, aki saját cég alapításával akarja átvenni a parkolási rendszer üzemeltetését.

Az előterjesztés a szakértőt idézve annyit közölt a képviselőkkel, hogy „a becsült fejlesztési igény” önálló társaság alapítása esetén „kb. 600 millió Ft” beruházásokra (informatika, pénzszámláló, berendezési tárgyak, gépkocsik, szervizfelszerelések, stb.) és „kb. 150 millió Ft” fogyóeszközökre (alkatrészek, jegyek, kártyák, iroda, ügyfélszolgálat, stb.).

A szakértő szerint a vállalkozás menedzseléséhez hét igazgató is kell.

Az Index birtokába jutott előterjesztésben viszont egyetlen számadat sem szerepel arról, hogy a Centrum jelenleg milyen fizetési kondíciókkal látja el a kerületben elvállalt feladatait, a gazdaságossági összehasonlító adatok más városok, illetve a budapesti parkolási társaságok nyilvános elemzéseiből származnak.

A szakértői anyagra hivatkozva Gergely József alpolgármester bejelentette: azt megvizsgálták, hogy az önkormányzat számára megérné-e átvenni a parkolóórák üzemeltetését, és arra jutottak, hogy nem. Gergely azt javasolta, hogy miután a kerület egyik felében pár nap múlva lejár a Centrum szerződése, ott hosszabbítsák meg az év végéig, hogy decemberben a teljes kerület parkolási ügyét egyszerre tárgyalhassák újra.

A képviselők viszont furcsállták, hogy az önkormányzat vezetése miért csak egyetlen „hasra ütésszerű számokat tartalmazó” szakértői véleményre alapoz, mert szerintük saját üzemeltetésben a kerületnek akár két-háromszoros bevétele lehetne a Centrumtól kialkudott jelenlegi összeghez képest.

Az egyik ellenzéki képviselő szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy a tanulmány miért hét vezető állású alkalmazottal számol egy viszonylag kis kerület esetében.

A képviselők szerint az idén még egy fillér sem érkezett az önkormányzat kasszájába a Centrumtól, a sok elszámolási vita miatt kétséges, „hogy ezzel a céggel lehet-e még kapcsolatban maradni”. Többen azt javasolták, meg kellene fontolni, hogy a szerződést ne hosszabbítsák meg, inkább tegyék addig ingyenessé parkolást a belső részeken, még ha ezzel esetleg sok autós rá is szabadítanának a területre.

Gergely szerint tulajdonképpen a „gondosság volt a parkolási pályázat kiírásában tapasztalt késés oka”. A hasonló cipőben járó VI. illetve VIII. kerület ugyanis korábban kiírta a maga pályázatát, amit a versenyhivatal megtámadott, ezért nem volt értelme az erzsébetvárosit közzétenni.

A testület végül egyetlen ellenszavazattal a Centrum szerződésének év végéig tartó meghosszabbítása mellett döntött.