no

Leáll egy ideig a munka a Margit hídon

2009.09.29. 16:52

Nyúlásmérő bélyegekkel ragasztgatta tele a Margit híd szerkezetét a független statikus. Kiderült, alaposabb szakértői számításokat kell végezni, mint gondolták, emiatt a vizsgálat elhúzódik az eredetileg tervezetthez képest. Egy ideig áll a majd felújítás, mert a vizsgálat nélkül nincs hatósági engedély sem.

A számítás, és vele az engedély kiadása azért húzódik el az eredeti tervekhez képest, mert a független statikus szakember szerint a tervező egy jobb állagú híddal számolt eredetileg, mint a mostani állapot. Mivel a híd rosszabb állapotú, ezért alaposabb és hosszabb ideig tartó statikai vizsgálatot kell végezni.

A statikai vizsgálatok befejezése előtt a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem adhatja ki az engedélyt a felújítási munka elkezdésére. Mint azt a főpolgármesteri hivatalban megtudtuk, jelenleg olyan munkák folynak, amihez nem kell a hatósági engedély, így például állványozás, dúcolás. Kész az ideiglenes vágányépítés is, a hétvégén állnak át a villamosok a lefektetett repülősínekre.

Ha az állványozás is befejeződik, akkor egy-két hétig előfordulhat, hogy nem látnak munkavégzést a hídon átutazók. A független statikus kontrollszámításain alapuló hatósági engedély kiadását október végére várják, akkortól megkezdődhet a felújítás.

A statikus jelenleg többek között úgynevezett nyúlásmérő bélyegeket erősített fel a hídszerkezetre. Szakemberek szerint azt is fontos, hogy a híd más statikai adatokat produkál teljes forgalom és más adatokat a mostani korlátozott forgalom mellett.

Az Index várja a főpolgármesteri hivataltól a beruházás folyamatát végigkísérő Hídpénz mellékletéhez a következő, beruházással kapcsolatos dokumentumokat.

Ígéret szerint a héten megkapjuk az általános (pontos, rögzített dátumokat még nem tartalmazó) ütemtervet, október végén a hatósági engedélyt, november végén pedig a hatósági engedély sarokpontjait figyelembevevő végleges kivitelezési ütemtervet.