BKV: 800 milliónyi végkielégítés fölöslegesen

2009.09.30. 15:09

Az elmúlt hat évben elbocsátott száz vezetőből 48-at úgy engedtek el, hogy többet fizettek ki nekik, mint amennyi a munkaszerződésük alapján járt volna. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szerint az így kifizetett többletpénz meghaladja a 800 millió forintot.

Elkészült a BKV-nál az a jelentés, amely az utóbbi évek menedzserszerződéseihez kapcsolódó végkielégítéséket vizsgálta.

Eszerint az utóbbi években elbocsátott száz felsővezető munkaviszony-megszűnéséhez kapcsolódó kifizetése 48 személy esetében összesen több mint 800 millió forintos kárt okozott a közlekedési társaságnak, hangzott el Kocsis István BKV-vezérigazgató sajtótájékoztatóján.

Kocsis ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). A vezérigazgató elmondta, az egyetlen évet a BKV-nál töltő, sokszor kárt okozó fiatalokat olyan pénzekkel bocsátották el, ami megalázó volt a harminc éve a társaságnál dolgozó munkatársaknak.

fizarany

Kocsis szerint két elődje, Antal Attila és Balogh Zsolt idején számos olyan elbocsájtás történt, ahol nemhogy megspóroltak volna a munkaszerződésekben rögzített pluszpénzeken, hanem különböző trükkökkel még többet is fizettek ki, mint amennyi a szerződés alapján járt volna.

Példák a trükkös kifizetésekre
Példák a trükkös kifizetésekre

Az ilyen trükköket szemlélteti a fenti ábra. A vizsgálat szerint száz esetből 48 vezetőnél fizettek ki többet, mint amennyit kaphattak volna. Ezzel összesen mintegy 800 millió forint hátrányt okoztak a BKV-nak.

A BKV száz, 2003 és 2009 között elbocsátott vezető végkielégítését vizsgálta, akiknek összesen 1,7 milliárd forintot fizettek ki munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódóan.